Gå til sidens hovedinnhold

Må man være pen for å komme langt?

Artikkelen er over 5 år gammel

Ungdommer i dagens samfunn leter og streber etter det perfekte, men er det faktisk mulig å oppnå? Og hva er i så fall perfekt? Kropp, karakterpress, klær og venner er aktuelle tema for oss ungdommer. Perfekt er ikke lenger bare et begrep, men det har også blitt en tankegang. Hvorfor velger så mange å hoppe på denne togturen uten endestasjon?

“Folk går bare med merkeklær fordi det er merke, ikke fordi klærne nødvendigvis er fine.” sier Petter Tennebø, 9B på Rothaugen skole. Rusler du gjennom en vanlig ungdomsskole vil du oppleve at alle ser veldig like ut. “Det er jo forskjellige gjenger med forskjellige stiler, men alle ser helt like ut i de gjengene” forteller Karoline Skjævestad, 9E på Rothaugen Skole. “Men det største presset er å prestere” sier hun raskt. “Det å prestere er så utrolig viktig for tiden”. “Alle skal passe inn og det prøver alle å leve opp til”, legger hun til.

Jeg vil føle meg god nok for alt og alle. Jeg vil være bra i alle situasjoner og kun vise de beste sidene av meg selv. Dette er tanken som faller inn hos mange. Men hvorfor stresser vi sånn med hvordan vi ser ut, hva vi gjør og hva andre tenker om oss? Hvorfor er det ingen som kjører sitt eget løp, skiller seg seg ut fra mengden og ikke bryr seg om hva alle andre mener? Er det så kult å se lik ut som alle andre og gjøre det alle andre gjør?

“Nei, det er ikke kult å se ut som alle andre”, sier Ingri Jordahl Østensen, 9A Rothaugen skole. “Perfekt er en tynn jente, men med former, som er god og bra nok på alle områder, men også veldig snill”, sier Åsne Mjelva, Sanne Skaar og Ingri Jordahl Østensen.

En gjeng 8. klassinger forteller at det er ikke noe eller noen som er perfekt. Alle har sine feil og alle har positive egenskaper og sider. Uansett hva man gjør blir man ikke bedre enn andre. “Å dømme etter utseende er ganske så teit”, sier 8. klassingene.

“Jeg får dårlig samvittighet når noen som er fyldigere enn meg føler seg stygge og ikke perfekte. Alle er fine som de er”, sier Skjævestad. Mange har utfordringer i livet, og ting blir ikke bedre av at man i tillegg skal bekymre seg for ting man ikke kan gjøre noe med, slik som utseende. Må man være pen for å komme langt? Svaret er nei.

Så hva er perfekt? Dersom man med perfekt mener feilfritt eller fri for svakheter, er svaret ingenting. Ingenting er perfekt. Vi ungdommer må slutte å måle oss opp mot andre, slutte å speile oss i hva alle andre gjør. Vi skaper vårt eget press og kan da selv bidra til å lette trykket.

Kanskje kunsten er å begynne i det små? - Ta en dag uten sminke, ta en ukes pause fra egen og andres fasader på Snapchat og Instagram og bare gi litt faen - det kan kanskje være en spe begynnelse til en lettere tilværelse.

Kommentarer til denne saken