Gå til sidens hovedinnhold

Tar den over hverdagen vår?

Artikkelen er over 5 år gammel

Hver dag blir mobilen brukt i mange timer. Med en gang man har en anledning, blir den tatt opp. Den har blitt en viktig del av hverdagen til de aller fleste, og det har skjedd på få år.

Mye brukt

Mye brukt Ungdommer blir ofte omtalt som skyldig for mye bruk av mobilen i alle mulige situasjoner. På skolen, i friminutter, når venner er sammen etter skoletid og ellers når de bare har muligheten til å ta den frem. Det er mange ungdommer som bruker mobilen fornuftig, mens det er noen som ikke bruker den til hva den egentlig skal brukes til. Det er for eksempel veldig mange uskyldige mennesker som blir mobbet på nettet hver dag. Siden foreldrene ikke har kontroll på hva barna driver på med på nettet lenger, kan man lettere utsette et menneske for trusler og mobbe mennesker uten at noen kan få vite hvem det er som truer. Man kan rapportere dette til selskapet, men det har ofte lite virkning.

Mister kontrollen

Mange foreldre føler de mister kontrollen over hva barna gjør på nettet. Før i tiden var det gjerne bare en telefon per familie, så da visste man hvem det var de snakket med, den kunne heller ikke flyttes som gjorde det enda lettere å følge med på hva som ble gjort. Den nye mobilen er veldig privat og kan lett flyttes rundt, puttes i lommen og skrudd av før man kan få øye på hva som blir gjort på den. Mobilen for ungdommen i dag er så og si gull verdt, man stoler nesten kun på seg selv og liker ikke at andre skal låne den. Mange får helt panikk i det man ikke finner mobilen, noe som ikke er så rart når den har såpass høy pris som den har, men er den kanskje for dyr? Mange av de aller nyeste mobilene kan faktisk ha en pris på nesten 10 000 norske kroner. Før var det kanskje en pris på 500 kr. Selv om man kan gjøre mye mer på de nye mobilene, er det fortsatt i meste laget.

Grunner for å legge fra seg mobilen

 Det finnes mange grunner til å legge fra seg mobilen. Den ene grunnen er fordi du kan få dårligere syn. Øynene klarer ikke å konsentrere seg så mye over så lang tid på noe som konstant ligger rett foran dem. Et tips hvis du begynner å kjenne det i øynene er å se på noe på seks meters avstand, for da slapper øynene av. Du får lettere kontakt med mennesker hvis du legger fra deg mobilen, selv om det er stort sett det man gjør på nettet, men det er fortsatt mange mennesker som ikke tør å møte de som de snakker med i andre enden “face to face”.

Å legge fra seg mobilen en eller flere timer før man skal legge seg hjelper faktisk på nattesøvnen og på hvor trøtt du er på morgenen. Det kommer nemlig et spesielt lys fra mobilen som gjør at det tar lenger tid før du sovner om kveldene, så det anbefales å legge den fra seg noen timer før man skal legge seg. For det spesielle lyset er litt det samme som dagslys og lurer hjernen til å tro at det fortsatt er dag og gjør at det tar lenger tid før du sovner. Noe som mange ungdommer ofte gjør til langt på natt. Hvis man ikke får sove kan det faktisk gå utover konsentrasjonen neste dag og man føler seg ikke på topp.

Hver dag blir mobilen brukt i mange timer og dette kan gå utover nattesøvnen og konsentrasjonen dagen etter. Den kan blir ofte brukt på en riktig og god måte, men i noen tilfeller kan den faktisk føre til at liv går tapt på grunn av trusler eller mobbing. Den gjør folk nesten avhengig og gjør at man går glipp av mye, den har utviklet seg fra en telefon til nesten alt man trenger i hverdagen.

Kilder: http://forskning.no/2015/01/lyset-fra-nettbrett-forstyrrer-sovnrytmen-og-gjor-oss-mer-morgenslove

Kommentarer til denne saken