Gå til sidens hovedinnhold

Vi er ikke unge for å jobbe!

Artikkelen er over 5 år gammel
Mange unge tenker det er vanskelig å finne seg jobb, og mange gjør det ikke fordi de tror de er for unge. Her får dere svaret om hva du kan gjøre hvis du er ung og vil ha deg jobb.

Aldersgrenser

Ifølge ung.no, kan man i hovedregel ikke få noe arbeid dersom man er under 13 år, men man kan ta lett arbeid hvis man er mellom 13 til 15 år gammel. Da trenger man samtykke av foreldre. “Lett” arbeid betyr at man kan bare jobbe lett, altså rydde i butikker osv. Når man er 15-18 kan man jobbe med det meste, men det kan ikke utsette liv og helse, ikke før man er 18 kan man bestemme hva man kan jobbe som.

Arbeidstid

Når man er skolepliktig kan man ikke jobbe mer enn 2 timer i ukedagene, mens hvis man har skolefri kan man jobbe opptil 7 timer. Hvis man ikke er skolepliktig kan man ikke gå over 8 timer i døgnet. Når man er myndig kan man jobbe opp til 9 timer og 40 min, men ikke over. (www.ung.no)

Om unge har tilgang til en jobb og ikke er avhengig av foreldre sine penger, kan de begynne å se hvordan framtiden med å ha en jobb kommer til å bli. “Jeg syntes at vi unge burde fått en bedre mulighet for å få en liten jobb der vi kunne tjent vår egne penger, i stedent for å mase på foreldrene våres.” sier Vilde Sofie Grini (14) . “Ja, jeg får dårlig samvittighet når jeg spør familien min om penger, for man vil på en måte ikke gjøre de blakk heller”forteller Hlin-Såga Kyrkjeøy (14). 4 av de 5 spurte mente de ville ha seg jobb hvor de tjente sine egne penger. Ahmed Ali (14) mente at han ikke brydde seg om å spørre foreldrene og at han heller ikke trengte jobb. “Jeg tenker at når vi er unge kan vi få penger av foreldrene våres til mat og klær osv, og når vi er 18 så kan vi tjene våre egne penger og forsørge oss selv”. Sebastian Lavik (14) var helt enig med Ahmed, og mente altså at foreldrene skulle ha penger for å forsørge dem. En stor diskusjon oppsto mellom eleven på Rothaugen skole, men det var flest som mente at de hadde lyst å jobbe og tjene sine egne penger.        

Hva skal vi velge?

Det er et stort press på oss unge på at vi skal ha de perfekte klærene og dyr sminke. Mange foreldre har kanskje ikke råd til dette, og da er det kanskje best at barna sparer selv. Her er noen alternativer som man kan jobbe som når man er ungdom og arbeidsledig.

Vasking. F.eks i en butikk og eller en restaurant

Varetelling. Teller varer i en matvarebutikk

Små jobber hos nabo. Fortell naboen din at du leter etter en jobb, og at du er interessert i å hjelpe dem.

Gå med aviser Man kan gå med aviser som feks. BA !

Barnepass for venner naboer eller bekjente. Du kan også melde deg inn på en facebook gruppe som heter “Barnepassing i Bergen”

Foreldrenes jobb kan være ett bra alternativ, hvis de har noen enkle jobber unge kan holde på med.

Vi er kanskje for unge til å bidra med noe stort i samfunnet, men vi er ikke for unge til å gjøre noe smått! Vi kan ikke bli statsminister enda, men hvis du trenger noen til å vaske gulvet, vet du hvor du finner oss!

http://www.ung.no/arbeid/1679_Slik_finner_du_ledige_jobber.htmlhttp://www.ung.no/arbeid/38_Aldersgrenser_-_jobb.htmlhttps://www.nav.no/no/Person/Arbeid/Ungdom/Hvordan+faa+jobb/Under+18+ar+og+vil+ha+jobb

Kommentarer til denne saken