På siste dag av BIFF var det igjen rigget for skolevisninger under forskjellige tematiske faner. Folkehelse og livsmestring var knaggen i MB 1 og MB 2.

Elever fra Åsane, Slåtthaug og Arna videregående skole fikk blant annet se episode to av NRK-serien «Rus». Det er episoden der programleder Leo Ajkic møter foreldre, søsken og venner av Jens Lunde Tusvik, som døde av overdose i januar 2020.

I etterkant av visningen var det Q&A med «Rus»-regissør Lasse Gallefoss.

– Dette kan absolutt være hverdagen til oss som sitter her inne i kinosalen nå, sier Magnhild Nygaard (17) - en av dem som akkurat har sett episoden.

– Jeg ble tilbudt knips (MDMA) da jeg var 13 år. Det handler vel egentlig om hvor mye man lar seg påvirke, sier hun videre.

  • Har du tips eller innspill til noe vi bør skrive om? Ta kontakt med oss på pulsen@ba.no!

Farlig

Ute i foajeen møter vi fire elever som går på Helse- og oppvekstfag på Slåtthaug videregående skole.

– Vi ser jo dette rundt oss, men det er lærerikt å se hvor farlig det egentlig er, sier Malin S. Schrøder til BA. Hun sikter blant annet til det livsfarlige stoffet fentanyl, i media ofte omtalt som dødsdop, som blir belyst i episoden.


– Og ting har jo blitt verre etter korona - med tanke på psykisk helse og rus, legger hun til.

– Mange lar seg påvirke til å prøve ting, skyter Rebekka Jørgensen inn.

– Men det er fint med et innblikk som dette - i hva folk faktisk sliter med, supplerer Oula Alhamadi.

På scenen etter visningen sa Lasse Gallefoss at det like gjerne kan være lurt å se serien med 12-åringen, og ikke vente til de er 14.

Pernille Bartholomay Knudsen tror både foreldre og ungdommer kan ha godt av å se «Rus».

– Absolutt. Kanskje ikke sammen, det kan muligens føre til en utspørring, smiler hun.

Portugal, Colombia og California

På Café Opera kaster regissør Gallefoss i seg en kaffe og fiskebit mellom Q&A-rundene på de forskjellige BIFF-skolevisningene.

– Vi har jobbet mye med å kartlegge ungdom i forkant og også hatt testvisninger med ungdom. Fordi vi har hatt lyst til å lage en serie som skal nå unge. Og ungdommer på skolevisning gir også en veldig direkte respons.

Han skrur tiden tilbake til våren 2019 da en serie om rus ble konkretisert. En idé som allerede hadde ligget der i noen år.

– Vi skulle egentlig filme russetiden 2020, men så ble det russetiden 2021. Vi skulle også dra utenlands, men korona stoppet de planene, forteller han.

«Rus»-gjengen hadde allerede funnet ut hvilke plasser og steder de skulle besøke i Colombia, Portugal og i California. For belyse legalisering, blant annet.

– Vi måtte skrive om og historien ble i sin helhet lagt til Norge.

Nye jobber

Etter suksessen med «Flukt» og «Uro», som Gallefoss og Ajkic har laget sammen med Pandora Film, går førstnevnte nå noen år uten TV-produksjoner i møte.

– I 13 år har jeg gått non-stop med produksjoner og allerede vært i gang med en ny når den forrige vises - så jeg har vært privilegert. Men nå skal jeg roe litt ned. Er det ikke «med hensyn til familien», man pleier å si?

– Jeg har fått to nye jobber, smiler han.

Konsulent hos Vestnorsk filmsenter pluss førsteamanuensis ved TV-utdanningen på Lillehammer er hans nye titler.

– Så nå skal jeg prøve å dele litt av erfaringen min. Det ser jeg frem til, sier han før den siste fiskebiten går ned. Snart ny visning.

PS: NRK opplyser til BA at såkalt total screen rating (TSR), seertall på både nettspiller og lineær TV, på den første «Rus»-episoden så langt er 525 000.