Onsdag skrev BA om at situasjonen for de rusavhengige som holder til i gangtunnelen ved Straxhuset har blitt verre etter at Statens vegvesen stengte en kran med rennende vann.

 

Ifølge May Britt Abinda i organisasjonen Kveldsvakten, bruker rusavhengige nå sølevann for å blande brukerdosene sine.

– Vi har sett at både skittent vann fra bakken, vann som renner langs gjerder og vegger og til og med sitronbrus vi har delt ut blir brukt i fraværet av rennende vann, sa hun.

 

– Vil åpne vannet

Sosialbyråd Erlend Horn (V) sier nå til BA at de vil sørge for å få åpnet tilgangen til rennende, rent vann igjen.

– Situasjonen slik den er nå er kritisk. Det er viktig at det er rent vann i området, og vi skal få på plass en løsning så raskt som mulig, Jeg har sagt ifra at dette skal ha høyeste prioritet, sier han.

Horn sier han har vært i kontakt med Statens vegvesen.

– Jeg ble gjort oppmerksom på problemstillingen med stengt vann i undergangen i forrige uke. Kommunen skal fikse dette uansett på et vis, men jeg opplever at veivesenet ønsker å få til en løsning sammen med oss, sier han.

Takker frivillige

Horn ønsker å takke May Britt Abinda i Kveldsvakten og andre frivillige som gjør en innsats for de rusavhengige.

– Jeg vil takke dem for at de bidro til å gjøre oss oppmerksomme på at vannet var stengt, og for alt de gjør for de narkomane, sier byråden.

Les også

Madelen (17) delte ut klær til rusmisbrukere

 

– Vi er veldig klar over at det står veldig ille til utenfor Damsgård, og som Abinda påpeker, er det nå før et sprøyterom er på plass desto viktigere at vi sørger for at forholdene er mest mulig helsemessig forsvarlig der, sier Horn.

Jobber med flere tiltak

Han sier at i tillegg til sprøyterommet som skal åpne til høsten, jobber byrådet med øvrige tiltak knyttet til russcenen for å bedre forholdene for rusavhengige og beboerne der.

 

– Blant annet jobber vi med å se om vi kan utvide åpningstidene til Straxhuset, og da samtidig åpningstidene til det planlagte sprøyterommet der. Vi jobber også for å få endret forskriften om sprøyterom slik at vi kan få på plass et brukerrom der det også er mulig å røyke heroin og å bruke andre rusmidler, sier han.

I det planlagte sprøyterommet vil foreløpig kun være et tilbud for dem som injiserer heroin med sprøyte.

— Jeg mener det er en viktig jobb å få endret den forskriften. Samtidig er dette sprøyterommet bedre enn ingenting, påpeker Venstre-byråden.