Gå til sidens hovedinnhold

Ruskompromiss kan ryke i Ap

Nei-siden i Arbeiderpartiet kan vinne striden om rusreformen. Men det trenger ikke bety at regjeringens lovforslag blir fullstendig skrinlagt.

Først på landsmøtet denne helgen blir det helt klart hvilket standpunkt partiet vil falle ned på. Regjeringen er avhengig av Aps stemmer for å få flertall for reformen, der et av hovedgrepene er avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

Det har lenge vært kjent at det har vært steile fronter i partiet om reformen. Den siste uka har Aps redaksjonskomité jobbet hardt med å forsøke å forene frontene.

Men forsøket på å få til et kompromiss kan vise seg å være umulig, ifølge Dagbladet.

Flertall sier nei

Ifølge avisa skal det nå være et flertall i Ap som sier nei til avkriminalisering. Mange er særlig urolige for om reformen vil føre til mer rusbruk blant unge og mener regjeringens reformforslag går for langt.

Mindretallet, som altså sier ja til rusreformen, skal på sin side være lite villig til å gå med på et kompromiss der avkriminaliseringselementet er fjernet.

– Et kompromiss som i realiteten avviser rusreformen ved at det ikke blir avkriminalisering, er ikke et reelt kompromiss, sier Bergens ordfører Marte Mjøs Persen (Ap), som har markert seg som en forkjemper for rusreformen, til avisa.

– Ikke lagt i skuffen

Men selv om Ap sier nei til rusreformen, betyr ikke det nødvendigvis at regjeringens lovforslag blir lagt i skuffen.

– Det er fullt mulig å være for en rusreform, bare på andre premisser, understreker partiets ruspolitiske talsperson Tellef Inge Mørland overfor NTB.

– Jeg vil bli svært overrasket om det ikke blir vedtatt noe politikk på dette området, sier han og peker på at Ap lenge har ønsket å møte tunge rusbrukere med hjelp framfor straff.

Mørland ser for seg at landsmøtet kan komme til å vedta en uttalelse som gir Aps stortingsgruppe klare føringer når det gjelder lovforslaget til regjeringen, som altså er til behandling i Stortinget.

Kan bli utsatt

– I så fall kan det bety at vi forholder oss til dette som om det var en stortingsmelding. Da vil vi legge inn konkrete bestillinger på hvordan vi mener en rusreform bør innrettes. Det kan bety nye høringsrunder, sier han.

– Det kan medføre at arbeidet fortsetter, om nødvendig også etter valget til høsten, føyer han til.

Da kan det hende at Ap selv sitter med hånden på rattet i regjering.

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget skal etter planen legge fram sin innstilling om rusreformen 27. mai.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken