– Jeg ønsker å fortelle, for å vise at det kan ramme alle

Sigrid-Anne Bjorøy (18) med russepresident på Sotra, Mads Ingrebrigtsen (18). De er klare for å samle inn penger til kreftsaken i helgen, sammen med 90 andre russ.

Sigrid-Anne Bjorøy (18) med russepresident på Sotra, Mads Ingrebrigtsen (18). De er klare for å samle inn penger til kreftsaken i helgen, sammen med 90 andre russ. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Da russepresidenten Mads (18) var ett år gammel, var det kun en ørliten sjanse for at han skulle få leve. I helgen samler han og resten av russen inn penger til andre som er rammet av kreft.

DEL

Hvert år arrangerer Kreftforeningen en stor innsamlingsaksjon, kalt krafttak mot kreft, hvor russen er hovedsamarbeidspartner.

Årets utgave av aksjonen går av stabelen på søndag, og russen på Sotra ser frem til å kunne gjøre en god innsats. Før festen braker løs i mai. Over hele landet skal russen ha innsamling.

– Vi håper at alle vi besøker tar godt imot oss. Denne saken er så utrolig viktig. Det er ennå ufattelig mye man kan gjøre på forskningsfronten, samt for å hjelpe de som allerede er rammet, sier Sigrid-Anne Bjorøy (18).

Hun er medlem av russestyret på Sotra, sammen med russepresident Mads Ingrebrigtsen.

Sistnevnte har selv mye kjennskap om hva det innebærer å være kreftssyk, samt å være en pårørende.

– Jeg har ikke sagt dette til så mange. Men nå tror jeg det riktige tidspunktet har kommet. Jeg ønsker å fortelle, for å vise at kreft kan ramme hvem som helst, sier Mads Ingebrigtsen.

– At det kan allerede ha rammet noen, uten at du vet det, legger han til.

Brevet fra storesøster

I dag er det lenge siden, men Mads husker fortsatt bruddstykker. Sprøytene. Slangene. Og gavene og lekene han fikk da han ble frisk.

– Da jeg var ett år gammel fikk jeg kreft. Det var 80 prosent sjanse for at jeg skulle dø. At jeg sitter her i dag, er egentlig ganske utrolig. Det er rart å tenke på, sier Mads.

Men det var ikke det eneste forferdelig som skjedde, den gangen for lenge siden. På samme tidspunkt som lille Mads ble dødssyk, fikk også mamma Lise kreft. Brystkreft.

– Hun hadde det nok mye tøffere enn meg, og sliter mer med plagene etter det i dag. Jeg tenker også på pappa, som måtte takle alt dette. Være sterk. Det er imponerende hva han klarte, sier Mads.

– Også har du min søster, som er seks år eldre enn meg. Jeg har ett brev som hun skrev til meg den gangen. I tilfelle hun skulle miste meg, sier Mads.

Mads forteller at han omtrent aldri tenker på at han selv har lidd av kreft.

– Jeg føler meg ikke som en som har vært kreftsyk. Det eneste som skjedde med meg, var at jeg fikk et arr. Ellers er jeg en vanlig frisk ungdom, sier 18-åringen til BA.

Sigrid-Anne Bjorøy (18) og Mads Ingrebrigtsen (18) er begge medlemmer av russestyret på Sotra.

Sigrid-Anne Bjorøy (18) og Mads Ingrebrigtsen (18) er begge medlemmer av russestyret på Sotra. Foto:

Håper på å kunne hjelpe

Venninnen Sigrid visste det heller ikke før nylig at Mads har vært syk.

– Da jeg fikk vite det slo det meg virkelig, det virkelig kan ramme oss alle. Aksjonen på søndag føles enda viktigere enn noen gang, sier Sigrid-Anne.

Målet med årets innsamling er å gi kreftpasienter med uhelbredelig kreft flere gode år med best mulig livskvalitet.

Det skal gjøres gjennom mer forskning og bedre tilbud til pasienter og pårørende.

– Vi satser på å samle inn 100 000 kroner i år. Fjorårets rekord er 95 551 kroner, sier Mads Ingrebrigtsen.

– Det var ikke vanskelig å få med seg årets russekull på Sotra. Ingen sa nei. Vi er totalt rundt 90 elever som skal gå rundt med bøsse, sier Sigrid.

I år vil flere enn 32 500 mennesker i Norge få en kreftdiagnose.

– Men i tillegg så har du alle de pårørende i rundt. Det rammer hele familier og andre som bryr seg om personen, sier Mads.

– Kanskje kan de pengens om vi samler inn, hjelpe noen. Gi dem en verdig avslutning. En bedre siste slutt på livet. Kanskje fører det til at ny forskning kan redde flere. Det er det vi håper på, sier 18-åringen.

– Det har blitt snakket mye om kreft. Men vi er fortsatt ikke ferdige, legger Sigrid-Anne til.

Artikkeltags