Gå til sidens hovedinnhold

Så mange har klaget på eiendomsskatten

Artikkelen er over 6 år gammel

At naboen har mer sol og bedre utsikt, hjelper deg ikke om du skal klage på at du må ut med mer enn dem i eiendomsskatt.

I påsken skrev BA at Skatt Vest regnet med å få en del klager på eiendomsskatten.

Rundt tre uker etter at huseiere i Bergen fikk vite hva de må ut med, har cirka 200 sendt inn klage til Skatt Vest.

Kemneren i Bergen har fått rundt 1000 klager. Av dem har de sendt 200 videre til Skatt Vest.

Skatt Vest behandler klager fra dem som mener boligverdien på boligen deres er feil.

– Så vidt jeg vet har ingen klaget på at de har fått for lav skatt ennå, bare for høy. Men vi venter at det kommer flere klager, så det kan jo skje, for skattemoralen er jo høy i Norge, sier avdelingsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatt Vest til BA.

Gjengedal forteller at folk stort sett er saklige i klagene.

– Det er klart at en del påpeker at de mener skatten er urettferdig når de tar kontakt med oss, og det er nok en del som har klaget fordi de ser at naboen har fått lavere skatt enn de har. Men vi opplever at de fleste har sjekket opp en del i forkant slik at de har en oppfatning av om boligverdien deres, og dermed eiendomsskatten, er riktig eller gal.

Ikke hensyn til utsikt

«Beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet», svarer gjerne eiendomsmeglere på spørsmål om hva som er det viktigste for markedsverdien til en bolig.

Men når du skal betale eiendomsskatt, har det ikke noe å si om boligen din har sjøutsikt og sol til klokken 23 om kvelden, eller om man ser inn i naboens hus og kun har sol til klokken 18.

BA har tidligere skrevet om boliger som er solgt for 18–22 millioner kroner som får en eiendomsskatt tilsvarende en bolig til fire-fem millioner kroner.

Årsaken til dette er at eiendomsskatten er basert på boligverdi fastsatt av Skatteetaten. Når den fastsettes, tas det ikke hensyn til forhold som standard, solforhold eller utsikt på boligen, forklarer Gjengedal.

– Nei, boligverdien settes sjablongmessig ut fra blant annet oppgitt størrelse og alder, samt en markedsverdi per kvadratmeter estimert av Statistisk sentralbyrå, sier hun.

Også kemneren i Bergen har fått en del klager som går på at skatten er urettferdig.

– Ja, men de fleste klagene går på selve takseringen av huset. De går videre til Skatt Vest. Noen klager på for få bunnfradrag fordi de har flere boenheter i boligen sin og da har krav på mer enn ett bunnfradrag, sier kemner Lasse Hunsrød til BA.

Slik klager du

Du kan klage på eiendomsskatten på grunnlag av feil boligverdi eller for få bunnfradrag.

Eier du en bolig eller et bygg med flere boenheter, skal du ha bunnfradrag på 750 000 kroner per boenhet.

Har du fått for få bunnfradrag, er kemneren i Bergen riktig klageinstans.

Mener du at boligverdien kommunen har lagt til grunn for eiendomsskatten er for høy, må du klage til Skatteetaten:

  • Du må sjekke disse opplysningene på side 2 i selvangivelsen fra 2013: P-rom (areal), byggeår, boligtype. Er noen av disse opplysningene feil, må du rette dem, og i tillegg sende en klage til Skatteetaten.
  • Er opplysningene riktige, men du mener boligverdien er feil, kan du bruke Skatteetatens boligkalkulator for å finne ut hvor lav markedsverdien på boligen må være for å kunne klage på ligningsverdien på boligen.
  • Likningsverdien utgjør 25 prosent av boligverdien for primærbolig, og 50 prosent av boligverdien for sekundærbolig (for 2014 er det 60 prosent).
  • Likningsverdien skal settes ned dersom du kan dokumentere at den overstiger 30 prosent av boligens markedsverdi.
  • Markedsverdien dokumenterer du med enten:
  1. Takst som er gitt av kvalifisert takstmann
  2. Verdivurdering fra eiendomsmegler som har kjennskap til distriktet, eller
  3. Observerbar markedsverdi (det vil si det den aktuelle boligen eller tilnærmet lik bolig i samme område er solgt for).
  • I beregningen av eiendomsskatt i 2015 brukes boligverdien per 31. desember 2013.

Kommentarer til denne saken