Gå til sidens hovedinnhold

Så mye koster hytten i døgnet

Dobbelt så dyrt som å bo på hotell

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange ser frem til å slappe av på hytten i vinterferien. Men hyttekosen kan fort være mye dyrere enn du tror.

Nettavisen Økonomi har regnet på kostnadene ved en hytte med god standard. Regnestykket viser at det slår ut i store utgifter per døgn for de fleste hytteeiere.

– Du kan bo ganske mange netter på høyfjellshotell for det samme som du bruker på en hytte, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

3.375 kroner per døgn

Regnestykket til Nettavisen Økonomi er basert på en hytte til tre millioner kroner med god standard. I regnestykket har vi lagt inn 2,1 millioner i lån, og en rente på 2,75 prosent med 25-års nedbetaling.

Det gir følgende utslag:

  • Lånekostnader: 45.000 kroner (inkl. fradrag)
  • Forsikring: 2.500 kroner
  • Vedlikehold: 12.000 kroner
  • Strøm/oppvarming: 5.000 kroner
  • Kommunale avgifter: 3.000 kroner
  • Årlige utgifter: 67.500 kroner

Hvis du bruker hytten til 20 overnattinger i året, vil det få en skyhøy døgnpris på hele 3.375 kroner. Det er over dobbel pris av en overnatting på Oslo Plaza.

– Det er nok de aller færreste som har tid til å bruke hytten mye. De som har råd til å kjøpe hytte har ofte travle liv, sier Tvetenstrand.

Regner ikke med alt

Ifølge Danske Bank-økonomen er det mange utgifter nordmenn ikke husker å ta med når de vurderer hyttekjøp.

– Ofte ligger hytten et godt stykke fra togstasjon eller bussholdeplasser. Da blir det mye bil- og transportkostnader. Det er viktig å huske det miljømessige, driftskostnader og bompenger. Ofte velger man en dyrere bil med firhjulstrekk for å komme seg opp og frem på fjellet. Alt dette merkes på lommeboken, sier økonomen.

For nordmenn har fått langt bedre råd de siste tiårene. Det gjør at komforten og standarden på hytter har skutt fart.

– Tidligere var det vanlig å ta med de gamle møblene man ikke bruker til hytten. Nå vil man ofte ha nytt interiør og nye møbler. Vi lever såpass travle liv at vi ønsker ikke mindre komfort i helgene enn det vi har hjemme i hverdagen, sier hun.

Når snøballen ruller, blir det ofte en lang rekke utgifter som de fleste hytteeiere neppe husker å ta med i det store regnestykket.

– Kanskje du vil slippe å pakke hver helg, så du kjøper inn ekstra klær og ekstra skisett. Skal du bruke den på sommeren blir det kanskje ekstra sykler. Hvis hytten ligger i nærheten av et alpinanlegg skal du fort ha årskort dit, som koster mellom 3-7.000 kroner per voksen. Alle utgiftene baller på seg.

For mange hytteeiere er det stor affeksjonsverdi ved å ha en hytte, og det trumfer ofte økonomiske argumenter. Forbrukerøkonomen har likevel noen råd til potensielle hyttekjøpere.

– Regn ut alle mulige kostnader, slik at du får en ordentlig oversikt før du gjennomfører kjøpet. Hvis du får litt leieinntekter fra hytten når du ikke bruker den, vil det demme opp for litt av utgiftene.

Kommentarer til denne saken