Rekorden hans på 100 meter, 10,43, er raskere enn vinnertiden under sist NM for funksjonsfriske i helgen. Selv havnet han på 3.-plass da, med en vond lyske. Den er fortsatt ikke helt frisk, og da må Kashafali prioritere: Paraløpet under Trond Mohn Games, eller det for funksjonsfriske?

– Jeg løper para-løpet. Det er viktigere for meg, viktig fordi jeg må fronte parautøvere og vise alle at det er toppidrett. At vi trener like hardt som de funksjonsfriske, og at alle burde ha like muligheter til å bli gode i idretten sin, sier Loddefjord-karen.

Se Kashafali på BA.no

Den samfunnsengasjerte utøveren har bare fem prosent syn, og konkurrerer i det som heter T12-klassen. I BA-sendte Trond Mohn Games til helgen møter han den paralympiske mesteren i T11 (blind), Athanasios Ghavelas, og europamesteren i T13-klassen (kan se konturer 2-6 meter unna), Zak Skinner.

Kashafali selv er som kjent paralympisk mester i T12-klassen på 100 meter. Det er med andre ord et mestermøte.

– Bergen får se de sprekeste svaksynte Europa har å by på. Det blir utrolig gøy, sier Kashafali, som er favoritt.

– Man sier så! Jeg har bare lyst til å ha det gøy. Så skjønner jeg jo at jeg er favoritt med den CV-en jeg har, humrer sprinteren som har vunnet EM, VM og OL for parautøvere i løpet av tre år.

Skryter av Norna-Salhus-miljøet

Kashafali er brennende opptatt av å fremme like muligheter i idretten. At idretten har et samfunnsansvar og et enormt potensial til å inkludere alle. Han kan ikke få rost klubben sin, Norna-Salhus, nok for tilretteleggingen de gjør. Lørdag skal han også løpe mot lagkompis Vegard Dragsund Sverd (T13).

– Vi vokser på miljøet, klubben vokser og det gir flere en mulighet til å føle seg ivaretatt. Mitt håp er at alle klubber ser verdien av å ha et aktivt paramiljø. Jeg tror at «frykten» for at det er en belastning egentlig kommer av lite kunnskap. Ja, vi trenger noe tilrettelegging, men jeg tror Norna-Salhus oppfatter det som utrolig positivt å ha et godt miljø, påpeker han.

– Så gleder jeg meg til å avslutte sesongen på Fana stadion under Trond Mohn Games. Det finnes ikke noe bedre sted å avslutte på, smiler han.

** Trond Mohn er medeier i BA.

Trond Mohn Games

Friidrettsstevne på Fana stadion til ære for Trond Mohn, arrangert siden 2018. Arrangementet eies av Norna-Salhus, Gular og Gneist. Mohn var selv løper på et bra nivå i sin ungdom.

Årets største norske profiler: Karsten Warholm, Salum Kashafali, Hedda Hynne, Eivind Henriksen, Naomi van den Broek.

Forøvelsene starter kl. 12.00 lørdag. Åpningsseremoni er kl. 14.00. Arrangøren har lov til å slippe inn 3000 tilskuere.