BA mener: Bompenger er hans og regjeringens politikk

Ketil Solvik-Olsen (Frp) prøver stadig å løpe fra ansvaret for alle bompengene han har innført som samferdselsminister. Det går på æren løs også for statsminister Erna Solberg og Høyre.foto: terje bendiksby, NTB scanpix

Ketil Solvik-Olsen (Frp) prøver stadig å løpe fra ansvaret for alle bompengene han har innført som samferdselsminister. Det går på æren løs også for statsminister Erna Solberg og Høyre.foto: terje bendiksby, NTB scanpix

Av
DEL

MeningerSamferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) forskrever seg kraftig når han fraskriver seg alt ansvar for bompenger.

Det er på tide at han gjør et valg. Enten stiller han seg bak regjerings bruk av bompenger i byvekstavtaler, eller kommer seg ut av regjeringen.

Regjeringen.no skriver at byvekstavtalene «vil bestå av en rekke tiltak og virkemidler som bompengefinansierte bypakker, midler til vei og jernbane, arealtiltak, belønningsmidler og ordningen med statlig delfinansiering av store kollektivprosjekter».

Regjeringen har på vegne av staten inngått slike avtaler med Bergen og flere andre store bykommuner. Bompenger utgjør en vesentlig faktor – eller rettere sagt halvparten. Staten tar 50 prosent mot at kommunene bidrar med like mye gjennom bompenger. En ting er at samferdselsministeren ikke vil ha «æren» for at bompengesatsene eksploderer. Det er langt derfra til å løpe fra sitt ansvar.

Bompenger er stadig like upopulære. Nede i Sandnes har det virkelig stormet den siste tiden. «Vi trenger støtte fra staten, ikke en kniv i ryggen», sier byråd Anna Elisa Tryti (Ap) i Bergen til BA. Ordføreren i Sandnes vil trekke seg fra hele avtalen om ikke staten bidrar med mer. Slik at bompengetakstene kan reduseres mye.

Begge er selvsagt provosert av at «avtalemotpart» Solvik-Olsen stadig gir lokale politikere, i kommune og fylke, all skyld for bompengene. Ministeren vet selvsagt bedre. Lokalpolitikerne har ikke noe valg om de vil ha penger fra staten. Disse avtalene og bompengene er en viktig del av regjeringens samferdselspolitikk og klimaforliket. En minister bør selvsagt ikke snakke med to tunger.

Om han sliter med å forsvare bompengene, så bør han uansett holde seg for god til forsøk på fullstendig ansvarsfraskrivelse. Det er ikke en minister verdig. Om et drøyt år skal det være kommune- og fylkestingsvalg. Frp trenger selvsagt gode saker, men bompenger må bli en dårlig sak for et parti som har samferdselsministeren i en regjering som har satt «bompenge-rekord», og som på Stortinget har stemt for disse avtalene.

Det kan ikke være enkelt å være sjef for en slik minister. Når han slik prøver å «renvaske» Frp kan jo resultatet være at han legger ansvaret for bompengene over på Høyre.

"Disse avtalene og bompengene er en viktig del av regjeringens samferdselspolitikk og klimaforliket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags