Småbarnsmor: – Jeg kjenner alltid klumpen i magen

Et hundretalls personer møtte frem til demonstrasjonen som startet klokken 1600 på Øyrane torg i Arna.

Et hundretalls personer møtte frem til demonstrasjonen som startet klokken 1600 på Øyrane torg i Arna. Foto:

Søndag trosset et hundretalls mennesker ruskeværet for å aksjonere mot utsettelsen av ny E16 mellom Bergen og Voss.

DEL

Anne Cecilie Jensen er blant demonstrantene som trosset vær og vind denne ettermiddagen. Med seg har hun barna Hanna Emilie (1) og Lars Andreas (6).

– Vi har svigermor og bestemor på Voss, og bor selv i Arna. Vi kjører denne veien ofte. Med to barn i bilen er vi spesielt opptatt av sikkerhet og at vi skal føle oss trygge, sier hun til BA.

Hun forteller at hun er redd når hun kjører denne strekningen med barna i baksetet.

– Hvilke følelser kjenner du på når du kjører på denne veien?

– Jeg er redd, og jeg kjenner alltid klumpen i magen. Spesielt på dager når det regner. Da kjenner jeg ekstra på det, sier småbarnsmoren.

Med et varmt og bankende hjerte

Reaksjonene har vært sterke etter at statsminister Erna Solberg (H) for noen uker siden troppet opp sammen med Venstre, Frp og KrF på Arna stasjon og fortalte at byggestart for ny E16 ikke skjer før etter 2024.

De fleste hadde forventet at det fremdeles var planen at byggestart skulle starte i 2021, da statsministeren valgte kom til Arna for å komme med lekkasjer fra Nasjonal transportplan (NTP).

De fire partiene hadde i forkant av pressekonferansen kommet til enighet om rammene for transportplanen.

Saken skal endelig vedtas i Stortinget i sommer.

Totalt har 30 mennesker mistet livet i ulykker på denne strekningen i løpet av de siste 17 årene. I tillegg har det vært 584 personskadeulykker, ifølge aksjonsgruppen.  

Under søndagens aksjon ble det fra scenen holdt flere appeller fra både politikere og andre som kjører på veien ofte.

Håpet er å få gjort noe med saken før den endelig skal vedtas.

Saken fortsetter under bildet:

Anne Cecilie Jensen og familien kjører ofte til Voss. – Vi er redde når vi kjører denne strekningen, forteller hun. Her sammen med barna Hanna Emilie (1) og Lars Andreas (6).

Anne Cecilie Jensen og familien kjører ofte til Voss. – Vi er redde når vi kjører denne strekningen, forteller hun. Her sammen med barna Hanna Emilie (1) og Lars Andreas (6). Foto:

– Gang etter gang blir vi minnet på at den totale kollaps og katastrofe lurer rundt neste sving. Noen sekunder eller minutter fra eller til skiller fra en lykkelig eller tragisk slutt, sa Hans-Erik Ringkjøb (Ap), ordfører i Voss kommune, fra talerstolen.

Han minnet om at E16 og Bergensbanen er grunnleggende infrastruktur for nasjonen Norge.

– I et moderne land skal hovedpulsårene være til å stole på. Folk forventer at samfunnet vårt har evne til å løse de utfordringene som vi står foran, og folk forventer riktig prioritering, sa Ringkjøb.

Svaret vi får er at det er for dyrt, og det kan vi ikke akseptere. Med et varmt og bankende hjerte kan regjering og storting se hvor viktig det er å bygge ny E16 og Vossebane, fortsatte ordføreren.

«Jeg ble skikkelig forbannet»

Mamma Maria Hansson og datteren Tuva Hansson Eide (10) hadde gjort seg flid med å lage skikkelig plakater før de kom på demonstrasjonen i Arna.

– Mange av våres barns klassekamerater har en utrygg skolevei. Fra Bolstad til Evanger, hvor vi bor, må det tas buss hver dag. Vi tenker også på alle de andre barna som må bruke denne veien som skolevei. Uansett hvor de bor, sier Maria Hansson til BA.

– I tillegg har mange foreldre dette som arbeidsvei. Når jeg hører lyden av ambulanse, så tenker ikke jeg på brann i hus eller hjerteinfarkt. Jeg tenker på bilulykke, sier mammaen.

Hun forteller at hun ikke synes det er spesielt hyggelig å sende avgårde ungene i buss på denne veien.

– Vi har mange venner og flere i familien som kjører på denne veien hver eneste dag, sier Maria.

– Hva tenker du om det statsministeren fortalte under pressekonferansen?

– Jeg ble skikkelig forbannet. Vi lever i 2017. Klarte man å bygge jernbane for over hundre år siden, så klarer man å lage vei og jernbane nå også, sier Maria Hansson.

Saken fortsetter under bildet:

Mamma Maria Hansson og datteren Tuva Hansson Eide (10) hadde gjort seg flid med å lage skikkelig plakater før de kom på demonstrasjonen i Arna.

Mamma Maria Hansson og datteren Tuva Hansson Eide (10) hadde gjort seg flid med å lage skikkelig plakater før de kom på demonstrasjonen i Arna. Foto:

Hareide satt på plass

Etter demonstrasjonen i Arna i ettermiddag ble det også arrangert en kjør sakte-aksjon på E16 mellom Arna og Trengereid. En rekke vogntog kjørte i «loop» midt i rushtiden.

Willy Roger Jacobsen var blant dem som holdt en appell søndag. Han har kjørt på veien i 40 år i forbindelse med jobb.

– Hver gang det har skjedd en ulykke på E16, så ringer min 85 år gamle mor meg. Hvor er du? spør hun alltid bekymret. Det er ikke greit å ha det slik som dette. Politikerne må prioritere annerledes. Det haster, sa Jacobsen fra talerstolen.

Debatten har rast etter pressekonferansen, og flere partier blant annet. Blant annet vedtok Hordaland KrF under sitt årsmøte i helgen en svært skarp kritikk av utsettelsen.

Saken fortsetter under bildet:

Etter apellene ble det holdt "kjør sakte"-aksjon på E16 mellom Arna og Trengereid.

Etter apellene ble det holdt "kjør sakte"-aksjon på E16 mellom Arna og Trengereid.

«Dette kan vi ikke godta. Vi kan ikke leve med en E16 som er utrygg, og som har en så dårlig regularitet som er tilfelle i dag, står det i resolusjonen.»

Lørdag vedtok Hordaland KrF nærmest en avskyresolusjon mot regjeringens utsettelse av K5 Arna-Voss.

– Vi forventer at de snur, sier fylkesordfører Pål Kårbø.

Artikkeltags