Alle eller ingen

Om ikke vi åsabuer som enkelt kan sette fra oss bilen må ut med mer i bompenger, bør alle slippe, mener Katherine Ferguson.

Om ikke vi åsabuer som enkelt kan sette fra oss bilen må ut med mer i bompenger, bør alle slippe, mener Katherine Ferguson. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Skal åsabuer nord for Vågsbotn betale bompenger, bør jeg også punge ut, skriver BA-journalist Katherine Ferguson.

DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg er en av mange privilegerte åsabuer som har busstopp i nærheten av huset mitt. Linje 3, en av stamlinjene, går derfra minst hvert tiende minutt store deler av døgnet.

I tillegg er det kort vei til kjøpesentre, lege, treningssenter, barnas skoler og deres fritidstilbud.

Det er lite, med unntak av kulturtilbud, jeg ikke kan komme meg til på kort tid ved hjelp av buss, sykkel eller gange. I grunnen kan jeg bare skylde på latskap og konsekvent tidsnød på grunn av dårlig planlegging eller for ambisiøs timeplan når jeg likevel altfor ofte tyr til bil.

Sånn sett er jeg blant dem som kanskje hadde fortjent å bli «straffet» med bompenger hver gang jeg setter meg bak rattet.

Men nei. Vi åsabuer som bor der stamlinje 3 og 4 går, i Morvik- og Flaktveit-traktene, og dermed har det desidert beste kollektivtilbudet, slipper unna bompenger med mindre vi insisterer på å kjøre helt til Sandviken.

Om Bybanen noensinne når frem til Åsane, vil jeg også ha gang- og sykkelavstand til den.

Jeg burde juble over hvor heldig (og fremsynt?) jeg er som kan godte meg over å ha bosatt meg så sentralt og strategisk smart at jeg ikke må ut med mer bompenger til tross for at jeg tilsynelatende er blant dem som får maks utbytte av myndighetenes kollektivsatsing.

Men jeg klarer ikke å godte meg eller føle meg heldig. I stedet kjenner jeg på hvor urettferdig det føles at åsabuer nord for Vågsbotn, som ikke har i nærheten samme kollektivtilbud som meg, som har mye større avstander til det meste, og som i tillegg stadig sitter saktegående køer på en trafikkfarlig vei fordi Nyborgtunnelen har blitt utsatt gang på gang, skal betale og ikke jeg.

Om ikke vi åsabuer som enkelt kan sette fra oss bilen må ut med mer i bompenger, bør alle slippe. Sett heller opp ny bomstasjon ved Nordhordlandsbroen, og kutt ut de i Tellevikvegen, ved Vågsbotn og Åsamyrane, slik Klauvarinden velforening i Tellevik foreslår.

Eller bytt ut bompenger med veiprising.

Artikkeltags