Samfunnet vårt ble åpnet altfor tidlig

– Å lese at rektor på Norges Handelshøyskole går ut og ikke beklager at de gjennomførte fadderuken, får det til å koke, skriver komiker og spaltist Christoffer Schjelderup.

– Å lese at rektor på Norges Handelshøyskole går ut og ikke beklager at de gjennomførte fadderuken, får det til å koke, skriver komiker og spaltist Christoffer Schjelderup. Foto:

Av

Det er ekstremt skuffende å se at noen gjennomfører selv om det skader oss andre. Enda verre at de står rakrygget og ikke angrer.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg gikk ut og forsvarte studentene. De unge. Folk som har fått amputert russetiden og fadderuken. Milepæler i et ungt liv som er lett å bagatellisere for folk som har doblet og triplet alderen siden hormonene fløt fritt og livet lå foran seg. Men å lese at rektor på Norges Handelshøyskole går ut og ikke beklager at de gjennomførte fadderuken, får det til å koke.

Jeg er helt enig i at det er tåpelig å bare legge skylden på de unge for økende smitte. På samme måte som at Frp-ere går ut mot en spesifikk gruppe og floskler til sin sedvanlige hundefløyting om hvor dårlige muslimer er. De er denne gangen i samme bås som hurragjengen på NHH.

Den største feilen i mitt syn var å slippe ned garden, slik regjeringen gjorde. De startet med grønne sone, men sa samtidig med innestemme at de med det ikke mente at folk burde reise dit. Grønn betyr «gå», og hva har det egentlig kostet samfunnet at folk i øst skulle få dra og kjøpe billigbacon over grensen? Hvor dyrt ender det baconet opp med å koste oss samfunn?

Det samme kan man si om fadderuken til økonomfolket fra Breiviken. Kulturbransjen, utelivet og restaurantene får nok en gang regningen. Denne gangen fordi en skole som nå er gjennomsyret av covid-19 nektet å stoppe med bli-kjent-festing midt i en pandemi. Selv om de så hvor det gikk. Alle andre som sto i deres sko la den på hyllen og innså at det ble for dumt å gjennomføre noe som helt klart aldri burde vært startet i år.

Hvor mange milliarder koster det til slutt alle oss andre? Vi lå allerede nede og det var vanskelig å få gjennomført standup på Ricks med 150 i salen – for vi tok det allerede alvorlig. Det er håndsprit overalt. Bordservering. Mer enn nok plass, for vi vil heller gjennomføre ting litt sikrere enn vanlig, fremfor å egoistisk stappe stedet til maksgrensen.

– Kulturbransjen, utelivet og restaurantene får nok en gang regningen. Denne gangen fordi en skole som nå er gjennomsyret av covid-19 nektet å stoppe med bli-kjentfesting midt i en pandemi. Selv om de så hvor det gikk, skriver Christoffer Schjelderup, komiker og spaltist.

– Kulturbransjen, utelivet og restaurantene får nok en gang regningen. Denne gangen fordi en skole som nå er gjennomsyret av covid-19 nektet å stoppe med bli-kjentfesting midt i en pandemi. Selv om de så hvor det gikk, skriver Christoffer Schjelderup, komiker og spaltist. Foto:

Nå har vi 50 publikummere i en sal som tar ni ganger så mange. En stor grunn er altså at fadderuken til en skole ikke følte for å bryte tradisjonen. Jeg vet at tradisjon er viktig for NHH. Men tradisjonelt så burde jo dere vært ekstremt opptatt av at businessen i Bergen ikke blir rammet. Og det blir den.

Det er private aktører som lider. De som vanligvis får null av staten. De som i årevis har vært kun en ressurs for byen. De som har spyttet hundrevis av millioner inn i kommune og statskasse.

Det ble gjort en undersøkelse for et par år siden som viste at Ole Bull førte til at omsetningen i sentrum økte med 200 millioner i året.

Hele samfunnet er bundet sammen. Vi er alle avhengig av hverandre, og da er det ekstremt skuffende å se at noen bare gjennomfører på tross av at det skader alle oss andre. Enda verre at dere står rakrygget og ikke angrer etterpå.

Jeg venter fortsatt på at regjeringen skal legge seg flate for at de åpnet samfunnet for tidlig.

Men jeg har større tro på at NHH gjør det først. For de må jo nå se hva de har vært med på å gjøre når vi i Bergen er tilbake igjen på start, føles det som i alle fall, med større smitte enn da vi først ble rammet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags