På en liten plass gjemt bort fra veien på Kaland har Elaine Maltezos sammen med sin mann opprettet organisasjonen Bergen Chicken Sanctuary. De adopterer høner og haner som trenger et nytt hjem.

– Når man fjerner dem fra den industrielle produksjonen og putter dem i et hjem fullt av kjærlighet, ser man virkelig en stor forskjell på dem, sier Maltezos.

Hun forteller at personligheten deres kan minne om personligheten man finner hos hunder og katter.

De er både kjærlige og nysgjerrige, men ifølge Maltezos også en god følgesvenn. Spesielt den ene hanen med navnet Sølve.

– Sølve pleide å sitte på fanget og få kos, og han fulgte gjerne med deg rundt når man gjorde andre ting, sier Maltezos.

Reveangrep

For tre år siden adopterte de fem haner. Nå har fem blitt til én, etter at de mandag den 13. juli hadde et reveangrep i hønsegården.

– Det var mannen min som kom hjem fra jobb og fant tre av dem døde, forteller Maltezos.

Den kjærlige hanen Sølve hadde blitt skadet så hardt at de senere måtte avlive han hos veterinær.

– Jeg er i sjokk og utrolig lei meg over det som har hendt, sier Maltezos.

Hun hadde oppdaget at hanene hadde begynt å oppføre seg annerledes noen dager i forkant av angrepet, og tenkte derfor at hun skulle ta dem til dyrelege for å se om de var syke.

– Når de begynner å oppføre seg så annerledes, er det ofte et tegn på sykdom, men det var kanskje reven som hadde vært her et par ganger allerede som gjorde at de oppførte seg så rart, sier Maltezos.

Reven hadde gravd seg under det store gjerdet som skulle hindre rovdyr å komme inn.

– Jeg har ikke noen vonde følelser mot reven. Den er bare en rev, det er instinktet. Vi må bare ordne det slik at det forhåpentligvis ikke skjer igjen, sier hun.

Har samlet inn over 25. 000 kroner

Da angrepet skjedde, startet FugleAdvokatene, der Maltezos arbeider frivillig, en innsamlingsaksjon for å hjelpe hanene.

Skadene som ble påført hanene har etterlatt seg store regninger hos veterinæren som gjorde at de trengte økonomisk hjelp. På fem dager har de samlet inn 25. 865 kroner.

– Det hadde nok blitt vanskelig uten den hjelpen, sier Maltezos som er svært takknemlig for alle bidrag som har kommet inn.

Adopterte fire høns og fem haner

Hun og mannen kom fra Chicago til Norge for rundt seks år siden da mannen fikk jobb, og ikke lenge etter hadde de adoptert fire høner.

– Når de er halvannet år gamle blir de drept, for da blir de regnet som å være brukt opp. Og jeg elsker jo dyr, så da bestemte vi oss for å adoptere dem, forteller Maltezos.


Etter hvert ble de nødt til å bygge ut da noen kontaktet dem angående fem haner som trengte et hjem.

– De blir ofte drept når de er små, eller folk dumper dem på en eller annen måte fordi de ikke vil ha dem, forklarer Maltezos.

Hanene ble kjørt fra Oslo til Bergen for å få et permanent hjem på Kaland.

Maltezos forteller at de nå skal undersøke og sikre uteplassen før de igjen kan slippe de gjenværende hønene og hanene ut igjen.