Gå til sidens hovedinnhold

Samtlige Boreal-ferger til kai på grunn av sikkerhetsavvik

Artikkelen er over 1 år gammel

Alvorlige sikkerhetsbrudd hos rederiet Boreal gjør at alle selskapets ferger og hurtigbåter ligger til kai. Folk langs hele kysten er rammet.

Ifølge Sjøfartsdirektoratet er det avdekket flere alvorlige sikkerhetsbrudd.

– Vi har vært om bord på en tilleggsrevisjon i dag. På bakgrunn av denne har vi nå trukket tilbake sikkerhetsstyringsdokumentet, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet til NTB.

Ved flere hendelser unnlot selskapet blant annet å begjære skade- eller havaritilsyn slik at direktoratet kunne vurdere om det var sikkert å seile.

Krisestab i Nordland

Sjøfartsdirektoratet understreker at situasjonen er alvorlig, men at de håper på en snarlig løsning.

– Vi ønsker jo ikke å holde tilbake fartøy lengre enn vi må, men vi har et ansvar med tanke på sikkerhet, sier Aarhus.

I Nordland er 14 ruter innstilt som følge av seilingsnekten. Fylkeskommunen satte onsdag krisestab som følge av situasjonen.

– Svært mange reisende er naturlig nok berørt, og det er ikke gitt at man kommer seg ut til øyene i dag, sier fylkesdirektør Odd Inge Bardal for transport og infrastruktur i en pressemelding.

– Dette er faktisk krise

Onsdag ettermiddag sto det folk på kaien i Harstad som ikke kom seg ut til sine respektive øyer, skriver Harstad Tidende. På øyene ventet passasjerer som skulle andre veien.

– Hvis situasjonen drar ut i tid, snakker vi om en aldri så liten krise for oss ute i havgapet. Husk at vi har ingen andre muligheter til å komme oss frem og tilbake. Ingen ferger. Ingen bilvei, sier passasjer Einar Veimoen, som bor på Krøttøya, til avisen.

Han står nå fast i Harstad, mens konen befinner seg ute på Krøttøya.

– Hvis dette skal dra ut i tid, ser jeg mørkt på situasjonen, for vi har ikke tilgang til butikker eller andre hverdagsfasiliteter, sier han.

Lagt frem handlingsplan

Boreal har ferger og hurtigbåter både i Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark, Rogaland og Vestland. Til sammen 41 fartøy er berørt av seilingsnekten, opplyser selskapet til NTB.

I Vestland kjører rederiet sambandene Kinsarvik–Utne, Kvanndal–Utne og Skånevik–Matre–Utåker.

Kommunikasjonsrådgiver Jon Kristian Fadnes sier at de har lagt frem en handlingsplan til Sjøfartsdirektoratet, og at selskapet nå avventer tilbakemelding på denne.

– Inntil handlingsplanen er godkjent, må rederiets fartøy ligge til kai. Vi beklager ulempen dette medfører for våre kunder og kommer med mer informasjon så fort dette foreligger, skriver Fadnes i en SMS til NTB.