Gå til sidens hovedinnhold

Samtlige Boreal-ferger til kai på grunn av sikkerhetsavvik

Alvorlige sikkerhetsbrudd hos rederiet Boreal gjør at alle selskapets ferger og hurtigbåter ligger til kai. Folk langs hele kysten er rammet.

Ifølge Sjøfartsdirektoratet er det avdekket flere alvorlige sikkerhetsbrudd.

– Vi har vært om bord på en tilleggsrevisjon i dag. På bakgrunn av denne har vi nå trukket tilbake sikkerhetsstyringsdokumentet, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet til NTB.

Ved flere hendelser unnlot selskapet blant annet å begjære skade- eller havaritilsyn slik at direktoratet kunne vurdere om det var sikkert å seile.

Krisestab i Nordland

Sjøfartsdirektoratet understreker at situasjonen er alvorlig, men at de håper på en snarlig løsning.

– Vi ønsker jo ikke å holde tilbake fartøy lengre enn vi må, men vi har et ansvar med tanke på sikkerhet, sier Aarhus.

I Nordland er 14 ruter innstilt som følge av seilingsnekten. Fylkeskommunen satte onsdag krisestab som følge av situasjonen.

– Svært mange reisende er naturlig nok berørt, og det er ikke gitt at man kommer seg ut til øyene i dag, sier fylkesdirektør Odd Inge Bardal for transport og infrastruktur i en pressemelding.

– Dette er faktisk krise

Onsdag ettermiddag sto det folk på kaien i Harstad som ikke kom seg ut til sine respektive øyer, skriver Harstad Tidende. På øyene ventet passasjerer som skulle andre veien.

– Hvis situasjonen drar ut i tid, snakker vi om en aldri så liten krise for oss ute i havgapet. Husk at vi har ingen andre muligheter til å komme oss frem og tilbake. Ingen ferger. Ingen bilvei, sier passasjer Einar Veimoen, som bor på Krøttøya, til avisen.

Han står nå fast i Harstad, mens konen befinner seg ute på Krøttøya.

– Hvis dette skal dra ut i tid, ser jeg mørkt på situasjonen, for vi har ikke tilgang til butikker eller andre hverdagsfasiliteter, sier han.

Lagt frem handlingsplan

Boreal har ferger og hurtigbåter både i Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark, Rogaland og Vestland. Til sammen 41 fartøy er berørt av seilingsnekten, opplyser selskapet til NTB.

I Vestland kjører rederiet sambandene Kinsarvik–Utne, Kvanndal–Utne og Skånevik–Matre–Utåker.

Kommunikasjonsrådgiver Jon Kristian Fadnes sier at de har lagt frem en handlingsplan til Sjøfartsdirektoratet, og at selskapet nå avventer tilbakemelding på denne.

– Inntil handlingsplanen er godkjent, må rederiets fartøy ligge til kai. Vi beklager ulempen dette medfører for våre kunder og kommer med mer informasjon så fort dette foreligger, skriver Fadnes i en SMS til NTB.