Like før klokken 0600 gikk brannalarmen i SAS-hotellet på Bryggen. Gjester ble rykket ut av skjønnhetssøvnen og måtte slepe seg ut på gaten.

Den morgentrøtte gjengen på gaten var imidlertid ikke noen hvem som helst. For mange av dem var kjendiser som er i Bergen i forbindelse med TV 2s høstlansering torsdag og jubileumsfesten lørdag.

Maurtue av folk

En av dem var influenser og «Bloggerne»-deltaker Sara Emilie Tandberg. Den gravide 30-åringen bråvåknet av den skingrende alarmen.

– Alarmen ulte og alle måtte ut. Jeg fikk kastet på meg klærne før jeg gikk ut i gangen for å lete etter veien ut. Det var en veldig rar greie, der folk tuslet sakte rundt som zombier, på leting etter nødutgangen. I trappen ned var det som en maurtue av folk på rekke og rad, forteller Tandberg.

Vel ute på gaten sto kjendisene tett, noen med bare dyner rundt seg.

– Hele kjendisnorge sto på gaten i pysjen, TV 2-profiler, programledere og deltakere. De fleste du ser på TV. Mange var veldig trøtte og slet med å orientere seg, det hadde tross alt vært fest til langt på natt kvelden før. Noen sto i undertøy med dynen rundt seg, andre hadde kastet på seg dressen, men glemt skoene, beskriver Tandberg.

Ryktebørs ved frokosten

Hun så tre brannbiler på stedet, og etter et kvarters tid i kulden ble det avklart at brannalarmen ikke var reell.

– Det føltes veldig lenge, men til slutt fikk vi returnere til rommene våre. Jeg la meg til å sove igjen, men det ble bare en kort dupp på en halvtimes tid, før vekkerklokken ringte.

Ved frokostbordet gikk praten.

– Ryktene gikk om at noen på nachspielet hadde utløst alarmen.

Hva som faktisk var årsaken er imidlertid ikke klarlagt, men brannvesenet bekrefter at alarmen ble utløst av at noen trykket inn alarmknappen.

I garasjen

– En manuell melder i garasjeanlegget ble trykket inn. Glasset var knust og noen har trykket på knappen. Om det ble gjort med vilje, eller om en bil kanskje har kommet borti, vet jeg ikke, sier vaktkommandør Håkon Myking ved 110-sentralen.

Feilaktig utløst alarm kan føre til politietterforskning og bøtelegging, ifølge Myking.

– Om det gjøres med vilje anses det som hærverk, sier han.

Tandberg har ingen teori om hvem og hvorfor alarmen gikk, men hun har i hvert fall lært seg én ting:

– Det er godt å se at ting fungerer i nødsituasjoner. Men neste gang skal jeg studere kartet for rømningsveier nøye, for det viste seg at veien jeg tok ikke var den raskeste. Hele opplevelsen var ganske skummelt, og jeg tok det kjempeseriøst. I motsetning til andre, kanskje. En annen gjest sendte meg melding og spurte om det virkelig var nødvendig å gå ut. Herregud, det står tre brannbiler utenfor, selvfølgelig må du ut, svarte jeg.