Gå til sidens hovedinnhold

– Satte fyr på edderkopp - så gikk huset opp i flammer

Flere menneskeliv var i fare og verdier for tolv million kroner ble flammenes rov. Alt fordi en 25-åring påstår at han forsøkte å drepe en edderkopp med lighter.

For abonnenter

«Det sa det pang» og det ble nærmest en eksplosjon der flammene med en gang sto i taket, fortalte beboeren i avhør.

Like før den voldsomme brannen hadde han rettet flammen fra lighteren mot edderkoppen mens den krøp bortover gardinen. Han fulgte edderkoppen med flammen selv om det tok fyr i gardinen underveis, hevdet han.

Stor fare for menneskeliv

Men kan denne forklaringen stemme? Et flertall av dommerne i Gulating lagmannsrett ser bort fra denne teorien og mannens dramatiske beskrivelse. De tror han bløffer og at han hadde onde hensikter.

Det var natt til 10. november 2018 at det brøt ut brannen i Lille Damsgårdsveien.

Flammene og røyken spredte seg raskt mellom de fire etasjene, der det bodde syv personer i fire forskjellige leiligheter.

En av dem var 25-åringen. I løpet av natten hadde han sett en edderkopp i vinduet som han ville bli kvitt.

Han forsøkte å slukke brannen med en genser, hevdet han, men måtte snart gi opp og rømme ut av leiligheten. På veien ut fikk han varslet en nabo, som igjen fikk varslet andre naboer.

Brannen hadde da spredt seg videre til andre deler av bygningen og røyken fylte opp trappeoppgangen.

I en rapport fra brannvesenet bemerkes det at faren for tap av menneskeliv var stor, spesielt i andre etasje og på loftet. Tilfeldigheter gjorde at liv ikke gikk tapt.

I retten fremholdt 25-åringen at det aldri var hans hensikt å sette liv i fare.

I Bergen tingrett i fjor ble han dømt til drøyt to års fengsel for grov uaktsomhet.

Men påtalemyndigheten som mener 25-åringen antente brannen med vitende og vilje, anket.

Nå har flertallet i lagmannsretten sagt seg enig, og straffen er dermed økt til hele fem års ubetinget fengsel.

Desperat etter lighter

Her er noen av punktene som retten mener taler for at brannen var påsatt med vilje, og at det ikke var uforsiktighet og en ulykke:

  • Både i 2015 og i mars 2018 har han vært tilstede der det har vært brannutvikling i leiligheten.
  • Kort tid før brannen, forsøkte han å tilkalle politiets oppmerksomhet ved å melde fra om en person med kniv på bussen.
  • Han har en omfattende historikk med å tilkalle nødetater, og han har tydeligvis et behov for oppmerksomhet fra disse etater.
  • Mannen var meget pågående for å få kjøpt en lighter denne natten. Esso-stasjonen var stengt, og et vitne sier han virket «desperat» etter å få tak i en lighter. Vitnet fant en 10-kroners lighter i sin jakke, og 25-åringen tilbød da 100 kroner.
  • Brannen utviklet ikke seg slik 25-åringen forklarer om et plutselig «pang». Den skal derimot ha utviklet seg over seg noe tid mens han var i leiligheten, og brannen hadde fått «godt tak» da han forlot leiligheten.
  • Etter at brannen hadde startet, gjorde han ikke noe for å slukke flammene, til tross for at han hadde brannslukningsapparat.
  • Det fremstår som påfallende at tiltalte hadde pakket en stor bag for å besøke en kjæreste denne weekenden.
  • Han nektet befatning med brannen i de tre første avhørene. Først i det fjerde avhøret, etter syv måneder, forklarte han at han hadde antent brannen og at det skyldtes et uhell.

Mindretallet, to av de syv dommerne i Gulating, begge meddommere, er ikke uenige i flere av disse momentene. De finner det likevel ikke bevist utover enhver rimelig tvil at mannen satte fyr på gardinen vel vitende om at han satte menneskeliv i fare.

25-åringen er også dømt til å betale en erstatning på 3,5 millioner kroner til forsikringsselskapet, en sum som bare dekker en del av verdiene som gikk tapt i brannen.