Det blir bekreftet fra både egyptisk og gresk hold. De tre undersøker om de kan arrangere mesterskapet vinterstid.

Et VM i Saudi-Arabia kan bli like kontroversielt som årets VM i Qatar. Landet er allerede anklaget for å forsøke å bøte på sitt dårlige rykte gjeldende blant annet menneskerettigheter gjennom såkalt sportsvasking.

LIV-touren i golf kan oppfattes som et eksempel på det siste, på samme måte som at den engelske Premier League-klubben Newcastle eies av den saudiarabiske staten.

Fotballpresident Lise Klaveness gir overfor Dagbladet uttrykk for at hun er skeptisk til å gi Saudi-Arabia et slikt arrangementsansvar.

– Den generelle utviklingen med større synlighet og makt i idretten for ikke-demokratiske stater er veldig bekymringsfull, sier hun til avisen.¨

Ny lovgivning

Klaveness henviser videre til at utgangspunktet for Det internasjonale fotballforbundets nye lovgivning, er at tildeling av VM blant annet må basere seg på uavhengige risikovurderinger av arrangørens evne og vilje til å sikre grunnleggende menneskerettigheter.

– Det er enkelt å se svært mange skjær i sjøen for en eventuell søknad fra Saudi-Arabia, liten tvil om det. Det gjenstår å se om de faktisk søker, men jeg tror vi skal være forberedt på at søknaden kommer. Uansett vil vi i NFF bruke de mulighetene vi har til å påvirke, men dette er globale utfordringer som krever sterk mobilisering på tvers av ulike myndigheter og forbund, sier Klaveness.

Trioen Chile, Paraguay og Uruguay har allerede signalisert at de ønsker å arrangere fotball i 2030. Det samme har Spania og Portugal gjort i fellesskap.