Nyheten om den enorme økonomiske innsparingen ble annonsert til de ansatte under et fellesmøte tirsdag, skriver Medier24.

– Kostnadsreduksjonene skyldes de økte kostnadene i løpet av 2021, primært knyttet til papirvirksomheten. Økte papir- og energipriser har påvirket lønnsomheten på papir, samt News Medias samlede lønnsomhet, betydelig, skriver Schibsted i en pressemelding.

– Nedbemanning er siste utvei

Konsernet planlegger ingen store nedbemanninger som følge av kostnadskuttene. Det er siste utvei, understreker konserndirektør for nyhetsmedier i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes.

– Men våre ulike avdelinger kommer til å gjøre tøffere prioriteringer, redusert kompleksitet, samt å identifisere områder hvor vi kan jobbe mer effektivt. Å redusere antallet ansatte er ikke er mål i seg selv, men i noen tilfeller vil dét bli konsekvensene når vi tar sikte på mindre kompleksitet og mer effektivitet, sier hun.

I Bergen og Vestland er Bergens Tidende den desidert største avisen og redaksjonen som tilhører Schibsted.

Redaktør i BT, Frøy Gudbrandsen, opplyser til BA at kostnadskuttet ikke får store konsekvenser for dem direkte.

– I BT skal vi bruke noe mindre penger i år etter å ha satset tungt i flere år. Men det skjer ingen store endringer hos oss som følge av nyheten fra Schibsted News Media, skriver redaktøren i en tekstmelding.

– Overraskende stort beløp

Klubbleder i BT, Tonje Aursland, forteller til BA at de fikk vite om kostnadskuttet under et digitalt allmøte klokken 10 tirsdag.

– Jeg visste at det skulle kuttes, men størrelsen på beløpet var overraskende, sier hun.

En halv milliard skal spares inn innen utgangen av 2024. Halvparten av dette skal tas fra printområdet, altså fra arbeidet med papiravisen.

– Vi er forsikret om at det ikke betyr nedbemanning i BTs redaksjon. For oss som klubb er det viktig at kjernevirksomheten, journalistikken, blir skjermet mot kutt. Så det er betryggende, sier klubblederen.

– Samtidig så vet vi jo at det får konsekvenser for organisasjonen, som er urovekkende.