Martens ut porten

Artikkelen er over 16 år gammel

I går ble det klart at også direktør Paal Martens nå forsvinner ut porten fra Mjellem & Karlsen. Han ba selv om å få gå fra en arbeidsplass uten fremtid.

DEL
22. november 1973 ble Carl Fredrik Seim født. Få måneder senere begynte Paal Martens på det solide verftet Mjellem & Karlsen. Lite ante Martens da at den nyfødte skulle slå konkurs det han kom til å bruke en mannsalder på å være med å bygge opp, og at han selv måtte lukke porten for siste gang.

– Jeg synes det er trist at det nå er slutt. Mjellem & Karlsen var en bedrift med så mye kunnskaper og et slikt renommé internasjonalt. Det er rimelig spesielt for meg å slutte etter så mange år, sier Martens til BA.

ENIGHET
1. september inngikk Martens en avtale med styreformann Robert Hermansen. Martens skal jobbe for Mjellem & Karlsen ut oppsigelsestiden på seks måneder. Så får han en fallskjerm på rundt to millioner kroner.

– Jeg tok saken opp. Og vi hadde ingen uoverenstemmelser rundt det, sier Martens.

Han viser til at det ikke kommer til å være noe arbeid i Mjellem & Karlsen AS i fremtiden.

– Jeg ser det som er fordel med en ny underleverandør som kan levere fregattmoduler, og det ligger i avtalen at vi skal samarbeide med DOF Industri om det, sier Martens.

DIREKTØRFRITT
Eier Carl Fredrik Seim ser det på en litt annen måte. Han vil at et direktørfritt Mjellem & Karlsen skal bygge modulene med en del fast ansatte, og i tillegg leie inn folk fra nystartede Bergen Mekaniske Verksted AS.

– Selve direktørjobben er ikke så omfattende etter at modulbyggingen til fregattene er kommet i gang. Å ha en fulltidsansatt direktør blir litt mye.

– Vil ikke folk se dette som siste ledd i slakten på Mjellem & Karlsen?

– Jeg tror de fleste vil forstå at når vi har en liten organisasjon på 25 personer så skal det veldig mye til dersom vi skal kunne lønne en daglig leder av Martens' kaliber, sier Seim til BA.

Han ser for seg at Martens kan leies inn når det er behov for hans kunnskap i det videre arbeidet med fregattmodulene.

– Martens har jobbet på Mjellem & Karlsen i snart 30 år. Han har dessuten kanskje lyst til å gjøre det litt lettere for seg selv etter hvert, og ikke måtte gå på kontoret hver eneste dag, tror Seim.

IKKE JOBBE FOR SEIM
Selv ønsker Martens å unngå konkurser i fremtiden.

– Jeg er lei av uro og konkurser, og har lyst til å komme over i annen, konstruktiv virksomhet. Den siste perioden har vært noe ganske annet enn det jeg egentlig vil satse på. Konkurser er ikke min spesialitet, forsikrer Martens, som har vært med på to siden år 2000.

– Regner du med å jobbe for Seim og Uppstrøm i fremtiden?

– Nei, for de driver med eiendom, som er et helt annet felt enn det jeg kjenner til.

– Hvor raskt tror du at nye boliger står klare på Marineholmen?

– Jeg vet ikke. Jeg tror de trenger litt tid på seg. Modulproduksjonen er beregnet å ta seks og et halvt år. At Marineholmen skal brukes til noe annet enn verft er ingen nyhet. Planen var jo tidligere at virksomheten skulle flyttes til Hanøytangen, sier direktøren på oppsigelse.

Artikkeltags