Seim procedure

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Plutselig er han blitt symbolet på det mest usympatiske: En kapitalist som slakter arbeidsplasser for egen profitt. Selv tror han ikke han forblir upopulær.

DEL
Carl Fredrik Seim er født i Skorpionens tegn. Mandag stakk han giftig for over 400 arbeidere.

Han kalles «Kalle» blant venner og gjorde seg tidlig bemerket med forretningstalent. Denne uken mener mange at han introduserte en ny side av kapitalismen for bergenserne:

Kalkulert kynisme og uendelig frekkhet.

Tiden vil vise om de har rett. Om Seim virkelig vil bygge boliger på tomtene og legge ned tradisjonsrike Mjellem & Karlsen for godt. Seim insisterer på at det skal drives verft i en eller annen form. Men troverdigheten er ikke all verden når man i mars vil satse langsiktig på verftsdrift, for så å slå det konkurs bare fem uker etter overtakelsen.

– Det er ikke bare, bare å få alle de overskriftene, sier Carl Fredrik Seim med et rolig, men stivt blikk.

Det er fredag og det er kalt inn til pressemøte.

For Seim har stort sett vært utilgjengelig siden pressekonferansen mandag der konkursen ble offentliggjort. Han virker overhodet ikke preget. Men så har han heller ikke fått negative tilbakemeldinger av noen.

– Jeg har det bra jeg, sier han. Med blikket festet i bordplaten.

Han seilte inn i norsk offentlighet i en pøl av luksus. Det skjedde mandag og på bekostning av vel 411 verftsarbeidere.

Prognosen for 2002 var snudd fra pluss til minus siden oppkjøpet ble avtalt. Til 4,6 millioner i minus. Seim har handlet villaer for minst tre ganger så mye penger dette året. Underskuddet tilsvarer omtrent ti årsverk.

Egentlig er det flere som står bak oppkjøpet. Ekteparet Tor Arne Uppstrøm og Gunn Aarø Uppstrøm eier 50 prosent av Mjellem'en. Men de har fått være behagelig i fred på grunn av ekstrem utilgjengelighet.

HMS Holding, som var morselskapet til Helge Stokke, er døpt om til MK Holding. Der eier Seims selskap Njari 50 prosent, mens ekteparet eier resten.

Påstandene om en brå forverring av forutsetningene for videre drift, blir på ingen måte trodd og akseptert i det bergenske finansmiljøet.

– Ingen skal fortelle meg at han ikke visste dette. Det er ingen som kjøper en bedrift uten at de har full kontroll på utgifter, inntekter og likviditet. Det snur seg ikke fra mars til august heller. Det er bare tull å hevde det, sier en som kjenner tallene på Mjellem'en.

Han vil som så mange andre ikke snakke om Seim under fullt navn. Det vil ikke engang Carl Fredrik Seim. Han ønsker ikke å stille til intervju og snakke om det han kaller «personlige ting». BA har bedt ham stille flere ganger, men han sier han «ikke ønsker oppmerksomhet om sin egen person».

KREMMERANER
Carl Fredrik Seim er oppvokst i et bemidlet hjem på Søreide. Han har Odfjell-aner på morsiden.

Hans oldefar het Andreas Odfjell og er en av tre brødre som drev tørrfisk-imperiet fra starten. Slik sett har han bergenske kremmer-gener og forutsetninger.

Det hele begynte da Helge Stokke var på en liten tur til et av de få luksusprivilegiene den tidligere eieren av Mjellem'en unnet seg: Hus i Spania. Der nede fikk han fakset kontrakter som han signerte på.

Han gjorde ikke bakgrunnssjekken så nøye, det var troverdige folk som sto bak ham og gikk god for ham.

Det samme skjedde da byrådslederen skulle informeres litt senere. Bengt Martin Olsen presenterte den unge investoren. Slik ble man overbevist om at dette var en skikkelig kar med gode hensikter og langsiktige industrielle målsetninger.

Seim vet å omgi seg med mennesker som skaffer adgang og tillit. Røde-Robert Hermansen, Grete Knudsen, Bengt Martin Olsen, Kjell Opseth og nå sist Hans Wilhelm Gullestad. Den tidligere informasjonssjefen i Vesta. Han skal hjelpe Seim med media. Resten har vært døråpnere og støttespillere for den inntil nylig ukjente investoren som ville opp og frem.

I går ble det innkalt til pressemøte. Man skulle omsider få mannen i tale. Han snakker fremdeles ikke om det han kaller «personlige ting». Det går blant annet på hvilke rådgivere han benytter.

– Jeg vil ikke kommentere mitt forhold til rådgivere av den typen, sier han når BA spør om han har hatt kontakt med Grete Knudsen og Bengt Martin Olsen i uken som er gått.

– Jeg har fått veldig mange råd siste uken. Og jeg følger ikke alle. Det er mange besserwissere rundt omkring, sier han.

Han skulle kanskje hørt på noen av rådene.

– Markedet straffer deg når du snakker usant. Det viktigste man kan gjøre i en slik situasjon er å være ærlig. Det virker det ikke som Seim har vært. Dessuten virker han ikke troverdig i TV-intervjuer, sier en medierådgiver i Bergen.

TIDLIG KRØKET
Seim var tidlig ute. Og har alltid vært opptatt av penger og tall. Noen vil ha det til at han allerede i åtteårsalderen hadde full kontroll på kreditt og debet. Han reviderte regnskaper mens resten av guttene i gaten spilte fotball.

– Jeg var ingen stor fotballspiller og jobbet nok mer enn de andre, ja. Men jeg fikk nå tid til venner også, forteller han BA under pressemøtet.

14 år gammel fikk den de første oppdragene fra et revisorfirma. Det bekrefter han også selv.

Hjemmet var som nevnt bemidlet. Men han har ikke fått noe annet enn leiligheten på Nordnes fra opphavet. Resten av verdiene har han skapt fra grunnen av. To ikke helt tomme hender, med andre ord.

Det er fra BI han er utdannet. Diplomøkonom med skatterett som spesialfelt. Han har også tatt flere kurs i revisjon.

– Han har alltid vært noe så inni helvete god til å regne. Veldig skoleflink, spesielt i fag som har med tall å gjøre, sier en av barndomskameratene.

Seim gikk på Steinerskole.

– Carl Fredrik var en uendelig sympatisk elev på aller dypeste sett. Han var sosial og vennlig, og hadde en veldig klar integritet allerede som barn. Han var også flink på skolen. Jeg kan bare gi han de aller beste skussmål, forteller en av Carl Fredriks tidligere lærere ved Steinerskolen på Paradis.

Han legger til:

– Familien hans er ingen krøsuser. De har aldri gitt inntrykk av at de har mye penger.

Så skiftet han over til Fyllingsdalen Videregående etter grunnskolen. Der imponerte han foreldre og medelever med sin modenhet og kløkt.

– Han var foran sine jevnaldrende. Imponerte med å kunne og vite mye. Nesten som et geni, sier en som kjente ham den tiden.

Fra Fyllingsdalen Videregående er han ekte blåruss fra Handel og Kontor-linjen.
Seim vet å gjøre seg bemerket i sine nære omgivelser. I militæret markerte han seg.

– Jeg husker han sang karaoke en gang. «Batdance» med Prince. Ikke akkurat egnet til karaoke, men det var den eneste Prince-sangen de hadde. Han var ikke akkurat edru kan du si, forteller en som bodde på rom med Seim under rekruttskolen på Madla i 1993.

Seim snakker gjerne om sitt forhold til Prince.

– Jeg har et par plater der, kan du si. Men størst var det da jeg fikk være med på AfterShow i København. Da var det bare 200 mennesker til stede. Det var stort.

Den andre store lidenskapen er seiling. Carl Fredrik Seim er rormann på sin egen First og deltar i en del regatta i året. Han er medlem av Båtlager Ran.

VILL ETTER VILLA
Han handlet litt eiendom her og der. Han fikk forskudd på arv og kjøpte seg en leilighet på Nordnes.

Den er en del av finansieringsgrunnlaget for forretningssuksessen og kjøpet av villaen i Starefossveien 19 for snart to år siden.

5,5 millioner kroner betalte Seim. Villaen ble kraftig pantsatt. Siden den gangen har han vært meget aktiv på markedet for luksusvillaer i Bergen.

Han har etter sigende kjøpt Audun Rekstens gamle villa på Store Milde, selv om kjøpet ennå ikke er tinglyst. Den står fremdeles registrert på Arne Stenshorne, tidligere rallysjåfør fra Hokksund, som tjente fire millioner på et år.

Rekstens praktvilla på 650 kvadratmeter, tomt på 12 mål og 100 meter strandlinje, skal Seim, ifølge venner, bruke til sommerbolig.

Ikke nok med det. Seim har også handlet en villa i Wernerholmsvei 11. Den betalte han 6,8 millioner kroner for. Kjøpet ble tinglyst tidlig i juli.

– Det huset kjøpte Seim til sin søster. Hun har også fått halvparten av huset. Resten er i et av selskapene hans, forteller en venn av Seim.

Han vil ikke stå frem med navn, men legger vekt på å få frem Seims hjertelag. Søsteren jobber på Steinerskolen, og har ikke samme finansielle grunnlag som spekulanten fra Søreide. Selskapet er for øvrig Engen Eiendomsselskap.

DYRE BILER
Han liker dyre biler. Per i dag har han en BMW Z3, som koster rundt 500 000 kroner, en Mercedes ML 55 AMG, en såkalt børstraktor som koster rundt 1,6 millioner kroner.

Dessuten kjører han sin Audi RS4, som ser ut som en vanlig A4 Avant, men denne versjonen har blant annet 380 hesters motor. Prisen ligger på rundt 1,1 millioner kroner.

BA vet også at Seim har bestilt en Audi RS6 som vanligvis koster rundt 1,6 millioner kroner. Dermed burde han ha fremkomstmidler.

Seim har tjent pengene på eiendom. Han kjøper billig og selger dyrt, det kalles eiendomsutvikling.

Sine nåværende kompanjonger:

Ekteparet Tor Arne Uppstrøm og Gunn Aarø Uppstrøm møtte han også gjennom eiendomsgeskjeften. Det er også den første kontakten mellom de to.

– Vi møttes gjennom en eiendomstransaksjon, forteller Seim.

Den aktuelle eiendommen er Møllendalsbakken 7, der det etter planen skal bygges 50 leiligheter. Det skal han gjøre sammen med blant andre Torleif Lilleås. Han er entreprenør.

– Carl Fredrik står for det han sier. Jeg har ingenting å utsette på ham, sier Lilleås.

– Han er en skvær fyr, men han husker tall veldig godt. Det er for såvidt greit så lenge han husker de rette tallene. Han er en utrolig intelligent fyr, legge entreprenøren til.

VIL IKKE SNAKKE
Seim forteller at han føler at han får for lite tid til familien om dagen. Det er viktige forhandlinger hver eneste dag. Han representerer dessuten Tor Arne Uppstrøms interesser.

– På denne siden av fjellet gjør jeg det, sier han.

Uppstrøm har ingen umiddelbare planer om å vise seg i Bergen med det første, ifølge Seim.

Mjellem'ens andre eier har vært med på en del forhandlinger og møtt de ansatte. Men holder seg for meste i Frankrike, der han også har folkeregistrert adresse.

Seim avviser ethvert forsøk på å snakke om sitt eget private forbruk og økonomi. Han vil ikke kommentere om han har kjøpt Audun Rekstens villa. Alle forsøk på å nærme seg hans private transaksjoner blir kontant avvist.

– Det er privat. Det har ingen andre noe med, sier han.

Stempelet om kynisk turbokapitalist vil ikke bli gnagende. Seim tror ikke at han blir upopulær av den siste ukes hendelser.

– Nei. Jeg tror ikke det. Det ville forbause meg om jeg ble det.

Artikkeltags