– Her er det 300 soldager i året i stedet for 300 regndager, er noe av det første eiendomsmegler Felipe Valdes Carter sier i møte med BA.

Vi befinner oss på den spanske solkysten, Costa del Sol, som ligger helt sør i Spania. Det er lenge før koronakrisen.

De to kameratene Felipe Valdes Varter og Thomas Kjærrgård ble kjent med hverandre på fotballbanen på Flaktveit for tre tiår siden. Sammen satset de på varme og sol da de startet meglerfirmaet Costa del Sol Property, og bygget seg opp til å bli en stor aktør i det norske markedet på solkysten med over 28.000 bruktboliger og 275 nybyggprosjekter som de markedsfører og kan selge.

Nå leier de også ut nordmenns spanske boliger gjennom et eget utleiebyrå.

Nordmenn i Spania

Det anslås at det bor rundt 50.000 nordmenn på fastlandet i Spania ifølge den norske ambassaden i Alicante. Det skal være den største samlingen av nordmenn utenfor Norge. Langs Costa Blanca, (den norske spanskekysten) bor det nordmenn i nær sagt alle kystbyene.

Nordmenn utvandret til Spania særlig i to store puljer. På slutten av sekstitallet kom den første boomen, på slutten av åttitallet kom en ny bølge, og fra 1996 kom en tredje. De fleste bosatte seg sør eller nordøst for Alicante.

Disse store flyttestrømmene av pensjonister skapte et stort arbeidsmarked for nordmenn, særlig for eiendomsmeglere, selgere og etter hvert også helsearbeidere.

Kilde: forskning.no

Barndomskamerater

– Vi var mye sammen som barn, men da Felipe og familien flyttet til Hop mistet vi kontakten i mange år, forteller Kjærrgård.

Da de møttes igjen for noen år siden hadde begge gått med tanken om å jobbe med eiendom i Spania. Kjærrgård har en fortid fra Forsvaret og var stasjonert på en marinebase i sørvestlige Spania på tidlig 2000-tallet i forbindelse med en NATO-operasjon. Han har også feriert i Spania i årevis.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Carter har drevet med eiendom i Bergen og studerte eiendomsmegling på BI i begynnelsen av 2000-tallet, samtidig som han har reist mye til Málaga siden begynnelsen av 1990-tallet.

– Det ble mer og mer interessant å starte med eiendomsformidling i Spania og jeg brukte mye tid på å skape bekjentskaper og tilegne meg kunnskap om eiendomsmarkedet, forteller, Kjærrgård som også er utdannet petroleumstekniker.

Felipe flyttet hele familien til Spania for et par år siden og bor der fast. Kjærrgård deler tiden sin mellom moderlandet og sollandet.

Costa del Sol Property

Selskapet, Costa del Sol Property har 275 boligprosjekter og 20.000 bruktboliger til salgs på sine hjemmesider. De har spesialisert seg på nybygg av leiligheter, rekkehus og villaer.

De har kontorer i Norge, Marbella, Fuengirola og Benalmadena.

Kilde: Costa del Sol Property


Byen som reiste seg

På 1990-tallet var ikke Málaga by den attraktive byen som møter oss i dag. De siste tyve årene har området gjennomgått et realt ansiktsløft. Nå finner man noen av de stiveste boligprisene på Costa del Sol, som strekker seg fra Nerja i øst til Manilva i vest.

– Málaga by har gått fra å ha de billigste til de dyreste eiendommene, forteller Carter.

– Langs kysten finner vi boliger i alle prisklasser. Med så mye å velge mellom er det interessant for nordmenn å investere her, sier han.

Sammen med kone og tre små barn har den nybakte firebarnsfaren slått seg til ro på kysten som har sommer hele året.

– Vi har et helt annerledes liv enn vi hadde i Norge. Alt går roligere og man får tid til å puste, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Kjendismagnet

I Reserva del Higuerón, vest for Málaga by, er det et høyt antall nordmenn som har investert i eiendom. I tillegg er La Cala de Mijas og Marbella meget populære områder nordmenn faller for.

– Her er det meget populært blant nordeuropeere og det selges i gjennomsnitt 25 boliger i måneden her. Leilighetene går fra tre millioner og oppover, forteller Carter.

Det er her noen av de store idrettsstjernene investerer i eiendom, blant annet har Isco fra Real Madrid bolig i dette området. I fjor sjekket selveste Jennifer Lopez inn på det femstjerners hotellet.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Hardt rammet

Spania er et av landene i Europa som er hardt rammet av koronaviruset, med nærmere 20.000 dødsfall. De siste ukene har Carter og familien holdt seg hjemme, da spanske myndigheter innførte portforbud i landet.

Tiltakene spanske myndigheter har iverksatt er langt strengere enn det vi må forholde oss til i Norge.

Blant annet er det kun en person fra husholdningen som får gå på butikken eller apoteket. Det er flere eksempler på at politiet har skrevet ut store bøter om handleturen ikke er av det nødvendige.

– Det er strenge tiltak og strenge konsekvenser om man blir tatt for å være ute uten at det er nødvendig.

Åtte uker inne

Fem uker har familien nå oppholdt seg hjemme, og det skal fortsette i minst tre uker til.

– Det er tungt til tider, men vi må forholde oss til reglene uansett hva vi måtte mene om de. Vi gleder oss stort til samfunnet åpner opp igjen, sier Carter.

Hadde det ikke vært for koronaviruset ville Carter og hans samboer Marija Morley gitt hverandre sitt ja i Marbella om en drøy måned. De hadde alt klappet og klart til bryllup med 130 gjester. De fleste skulle komme med fly fra Bergen.

– Det er kjedelig, men vi får se fremover. Bryllupet blir på samme dato neste år. Jeg tipper det blir et travelt år for bryllupsplanleggere, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet..

I gang igjen

Kjærrgård reiste hjem fra solkysten og har vært hjemme i Bergen gjennom krisen.

– Det har vært noen rolige uker, men nå er vi i gang igjen, forteller Kjærrgård.

– Vi har fått anledning til å gjøre unna mye administrativt arbeid, legger han til.

Rundt påske begynte kundene å melde sin interesse for feriebolig i Spania igjen.

– Kundene ser at det ikke er problemer for eiendomsbransjen. De har fått enda bedre tid til å studere forskjellige prospekter nå som de er mer hjemme, forteller Kjærrgård.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Hva er det viktigste å tenke på for en boligkjøper?

– Det er veldig byråkratisk her. Ting går sjelden fortere enn planlagt. Mye har endret seg i Spania, men det er vanskelig å endre en kultur. Vår rolle er å være et bindeledd som trekker i tråder underveis, sier Carter.

De to kameratene legger sin stolthet i at kundene som kjøper av dem skal føle seg ivaretatt.

– Kundene må ikke føle seg glemt, men vite at vi er der for dem og følger med på utviklingen. På denne måten slipper de å reise ned selv for å følge med. Mange er allikevel så spente at de kommer ned i «ny og ne» og vi treffes alltid for en lunsj eller kaffe, forteller Carter.

På en av høstens overtakelser inspiserte meglerduoen boligen og fant masse feil.

– Da fortsetter vi å sjekke boligen helt til vi vet at det som må utbedres er gjort. Det kan bli mange inspeksjoner. Kunden sitter i Norge med en full hverdag. Det blir tungvint å reise til Spania for å følge den prosessen selv. Da har de oss som gjør den tjenesten for dem, sier Kjærrgård.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Boligen er bruksklar når kundene kommer ned til Spania. Interiør og dekor er på plass og kjøper kan begynne å bruke leiligheten med det samme.

– Alle kan selge leiligheter og vise frem de gode sidene ved en eiendom. Vi vil være der for kunden hele veien for vi vet hvor vanskelig det kan være å navigere på det spanske boligmarkedet, sier Kjærrgård.

Costa del Sol

Costa del Sol er en region som utgjør kystbyer og småsamfunn i den vestlige delen av Málaga-provinsen i det sørlige Spania, i den autonome regionen Andalucía. Navnet blir ofte oversatt til «Solkysten» på norsk språk.

Tidligere besto kysten av små, rolige fiskerlandsbyer, men regionen er i dag et verdensberømt turistområde med et nesten sammenhengende belte av bosettinger og turistområder langs hele kystlinjen. Området ble oppdaget av turistnæringen på 1950-tallet og har siden vært et populært reisemål for utenlandske turister, ikke bare på grunn av sine strender, men turistkulturen generelt. Málaga by blir nå betraktet som det «nye» Barcelona og er den byen i Spania med flest museer.

Hovedstad: Marbella

Befolkning: 529 496 (2018)

Provins: Málaga

Kilde: Wikipedia/Costa del Sol Property