Gå til sidens hovedinnhold

Sender en kraftig advarsel mot salg

Artikkelen er over 2 år gammel

Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest og administrerende direktør Helge Singelstad i Laco retter en kraftig advarsel mot å la utenlandske interesser overta hele eierskapet i Oslo Børs VPS.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv onsdag mener de to at utenlandsk eierskap kan gjøre tilgangen på risikokapital til norske bedrifter vanskeligere.

Kjerpeseth er konsernsjef i Sparebanken Vest som eier rundt 1,6 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS. Helge Singelstad er administrerende direktør i Austevoll-selskapet Laco. Det står bak flere selskaper i Møgster-systemet, blant annet Austevoll Seafood som er notert på Oslo Børs.

Økt risiko

I innlegget avslører de to blant annet en frykt for at et salg vil øke risikoen for at «beslutninger rundt norske selskapers kapitaltilgang tas med hensyn til å maksimere avkastningen til børsens eiere ...», og legger til at de vil advare mot de negative sidene ved en slik sentralisering.

Duoen skriver at både tankesett, filosofi og geografi betyr mye for tilgangen til kapital. «Vi tror nasjonen har behov for eiere som ikke bare tenker kortsiktig profitt, men av og til også med hjertet», skriver de.

Vanskeligere pengetilgang

De viser også til at antall selskaper på børsen i Oslo har holdt seg stabilt, mens antall registrerte selskaper på de oppkjøpte børsene i Europa er halvert.

«Fra fallet er størst hos filialbørsene til Euronext», skriver Kjerpeseth og Singelstad.

De frykter en vanskeligere kapitaltilgang for norske selskaper dersom et utenlandsk eierskap overtar børsen. «Vi er bekymret for hva et salg vil kunne bety for synligheten til norsk næringsliv og fremtidig tilgang til risikokapital», skriver de to i DN-innlegget.

Kommentarer til denne saken