Rune Skjælaaen, som var stortingsrepresentant for Sp i åtte år – frem til 2009 – var tiltenkt den siste «hedersplassen» på Sps bystyreliste foran valget i 2023.

Men før nominasjonsmøtet torsdag, takker han nei.

I en melding til nominasjonskomiteens leder, Torstein Buskaker, skriver han blant annet følgende:

«Bergen Senterparti går i en retning jeg ikke kan stå inne for politisk, og jeg trekker meg fra listeforslaget. Lokalpartiet går politisk langt til høyre. Jeg registrerer at sentrale personer på nominasjonslisten sier at også Fremskrittspartiet kan være en naturlig samarbeidspartner for Bergen Sp. Dette går mot mine grunnleggende politiske verdier og holdninger og jeg ønsker ikke å bli identifisert med dette retningsskiftet i Bergen Senterparti».

Fikk ingen plass

Fra før er det kjent at sentrale Sp-folk opp gjennom, som Ove Sverre Bjørdal, Hege Solbakken og Steinulf Tungesvik ikke er på listen.

I dag viser det seg at også at Stig Torgersen som sitter i bystyret i dag, samt Nils-Petter Sivertsen som var lokallagsleder frem til 2021 også trekker seg fra listen.

Steinulf Tungesvik varslet at han ville ha førsteplassen på listen, men den fikk han ikke av nominasjonskomiteen - han ble ikke satt opp på listen i det hele tatt.

I en e-post skriver Tungesvik på vegne av de nevnte at «vi beklager sterkt at lokallaget Bergen Sp er overtatt av uerfarne folk utenfra. De har lagt kursen bort fra partiets linje og de har i praksis ikke samhandling med fylkeslaget og partiet nasjonalt».

Han klager også over at relativt nye medlemmer som tidligere er ekskludert fra Frp gis tillit på toppen av listen fremfor det han beskriver som etablerte Sp-politikere.

– De får prøve seg

– Dette er trist og vi kan ikke stå inne for det. De får prøve seg i kommende periode, og vi vil vurdere om det ser bedre ut om fire år, melder Tungesvik.

De seks kumulerte på toppen av listen fra nominasjonskomiteen er:

  • Reidar Digranes (23)
  • Thomas Flesland (37)
  • Anne Brit Reigstad (68)
  • Håkon Aarø (52)
  • Malin Olivia Hovland (30)
  • Kjartan Moi Andreassen (28)

På de siste målingene har Sp ligget an til å få inn to faste representanter i Bergen.

Mannen på toppen av listen, som også er leder i Bergen Sp - Reidar Digranes - mener Tungesvik bommer grovt.

– Det at det er så mange nye medlemmer, og etter hans mening dermed ikke «ekte senterpartister» oppfatter jeg som en hersketeknikk. Slik jeg oppfatter lokallaget ligger vi på et vanlig nivå hva gjelder antall eldre og nye medlemmer.

Han sier også at det er feil at det ikke er samhandling mellom Bergen Sp og fylkeslaget og Sps nasjonale organisasjon.

– Torstein Buskaker er innstilt som internasjonal leder for senterungdommen, det hadde ikke skjedd uten god samhandling. Jeg har sittet fast i styret til Hordaland Sp og får ikke signaler fra verken fylket eller organisasjonen forøvrig om at vi ikke er en del av partiet.

– De eneste stedene dette kommer fra er fra Steinulf Tungesvik, og de andre som har trukket seg, sier Digranes.

– Nærmere Ap

Digranes påpeker at det Thomas Flesland sa, som Skjælaaen viser til, er at det ikke er noe prinsipielt galt i å kunne samarbeide med begge sider.

– Det tas altså til inntekt for å kunne samarbeide med Frp. Han har vært lojal til Sps politikk siden han meldte overgang fra Frp, og har støttet forslag fra både SV og Rødt. Nettopp lojaliteten til Sp gjør at han står høyt på vår liste.

Han mener også lokallaget som sådan ligger tettere mot Ap enn Høyre.

– For min del står det langt inne å samarbeide med Frp. Men for Sp er det generelt slik at kan vi samarbeide mot begge sider. Selv står jeg også nærmere Ap enn Høyre - her er det altså bybanespørsmålet som har skilt oss.