De nyfødte andungene har en spesiell beskytter

De fem små ble antakelig født forrige helg. Andemor er tett på dem til enhver tid. Måkeangrep er nemlig den største faren for andungene de første ukene etter at de er født.

De fem små ble antakelig født forrige helg. Andemor er tett på dem til enhver tid. Måkeangrep er nemlig den største faren for andungene de første ukene etter at de er født. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Byen har akkurat fått fem små nye innbyggere. Men i luften truer farer. Eirik Espeland i Bymiljøetaten vil gjøre sitt for at andungene skal få vokse opp.

DEL

– Når jeg oppdaget de nyfødte andungene ble jeg så glad. Hvis du hadde tatt av meg ørene så hadde smilet gått rundt, sier Eirik Espeland.

Han jobber som spesialarbeider i Bymiljøeetaten. I tillegg har han et spesielt hjerte for fugle- og dyrelivet i byen.

I begynnelsen av juni la han merke til at en and hadde begynt å ruge på egg.

– Vi har hatt de under oppsikt i hele perioden. Men det er en hemmelighet hvor de ruget. Det er viktig å la fuglene være i fred.

Saken fortsetter under bildet.

Eirik Espeland har jobbet i kommunens bymiljøetat siden 2002. Han følger ekstra nøye med andungene i disse dager.

Eirik Espeland har jobbet i kommunens bymiljøetat siden 2002. Han følger ekstra nøye med andungene i disse dager. Foto:

Lett bytte for glupske måker

De fem små andungene kom antakelig til verden i løpet av forrige helg.

Espeland forteller at de første par ukene er kritisk for de nyfødte.

– I 2016 overlevde bare 4 av 10 nyfødte andunger her. Hvis de kommer seg gjennom de første 14 dagene er det maksimal sjanse for at de overlever. Men de første leveukene er måkene etter andungene. Hvis ikke andemoren passer godt på dem er de et lett bytte, sier Espeland.

Saken fortsetter under bildet.

Det er ikke hver dag man ser nyfødte andunger i Lille Lungegårdsvannet. Flere forbipasserende stopper opp for å ta de små nærmere i øyesyn.

Det er ikke hver dag man ser nyfødte andunger i Lille Lungegårdsvannet. Flere forbipasserende stopper opp for å ta de små nærmere i øyesyn. Foto:

Derfor er han ekstra oppmerksom på andungene i disse dagene.

– Om morgenen spør jeg kollegaene mine om det er noen som har sett dem. Vi følger med. Enn så lenge er alle fem sammen med mor.

Kritisk til mating

Han mener folk bør unngå å mate de nyfødte.

– Moren skaffer tilstrekkelig med mat til dem i vannet. Mating med brødsmuler og slikt kan skape farlige situasjoner. Det tiltrekker seg sildemåkene.

Men måkene er ikke de eneste farene. I forfjor falt to andunger inn i et hull i muren i Lille Lungegårdsvannet. Da måtte Eirik Espeland og en kollega trå til med en kreativ redningsaksjon.

– Vi la to plankebiter sammen. Den ene var det isopor på. Så la vi det som en landgang ned i hullet. Dagen etter var andungen kommet opp, forteller han.

Bjørn Kristian Berge er pensjonert naturfagslærer og ekspert på biologisk mangfold. Han forteller at andunger ble oppdaget for første gang i Lille Lungegårdsvannet i 2015.

– I 2017 var det ingenting, da frøs de ihjel. Men i 2015, 2016 og i år er det andunger der. Tre andunger ble født for noen uker siden, men to av dem ble slukt av sildemåker. En av dem har overlevd, i tillegg til de fem som nå er kommet, sier Berge.

Artikkeltags