Den høyreekstreme organisasjonen Sian demonstrerer lørdag ettermiddag på Festplassen.

Det har møtt opp rundt 15 personer fra Sian, på andre siden av gjerdet står det rundt 250 motdemonstranter.

– Det svir veldig

Like før klokken 1430 måtte politiet huke tak i en av Sian-demonstrantene, som sprayet noe mot motdemonstrantene.

En av dem som ble sprayet er Isabel Ivarsøy (21), medlem av Rødt. Hun forteller at mannen som dro frem sprayflaske skrek stygge ting mot motdemonstrantene bak gjerdet, og at de gjorde det samme tilbake.

Noen skal ifølge Ivarsøy ha spyttet på Sian-demonstranten, og det var da han skal ha dratt frem sprayflasken. Flere skal ha dukket unna, men 21-åringen fikk en god dose på seg:

– Det er veldig irriterende, og det svir veldig. Men jeg går ikke til legevakten nå, det skjer ikke. Jeg venter til dette er over, sa hun til BA.

Ivarsøy anmeldte hendelsen til politiet.

Operasjonsleder Steinar Hausvik opplyste at det var amper stemning på Festplassen, men at han foreløpig ikke har mer informasjon.

Saken fortsetter under bildet.

– Forkastelig at de får fortsette

Også André Fresvik, leder for Nordhordland SU, ble sprayet i fjeset og på armene av Sian-demonstranten.

Han forteller at demonstranten ved to anledninger var borte ved gjerdet som skiller dem, og at han begge ganger ville rive ned et flagg som hang over.

– Den andre gangen tok han tak i armene mine. Jeg fikk revet meg løs, og så sprayet han oss med en fargespray, forteller han.

Fresvik forteller at han fikk det i øynene, og at det sved en liten stund før det gikk over.

– Det gjorde veldig vondt, sier han og legger til:

– Det at de lot demonstrasjonen få fortsette etter dette er forkastelig.

Saken fortsetter under bildet.

Én mann anholdt av politiet

Innsatsleder på stedet, John-Endre Skeie, forteller at mannen som sprayet motdemonstrantene er anholdt og tatt med til politihuset.

– Det han har brukt, er antakeligvis en type forsvarsspray. Den er ikke ulovlig, men det er ulovlig å bruke den på denne måten, forklarer han.

Skeie forteller videre at konsekvensene for dette, er at han sannsynligvis blir anmeldt og bøtelagt. På spørsmål om hvorfor demonstrasjonen fikk fortsette etter hendelsen, sier innsatsleder at det skal mye til for å avblåse en demonstrasjon:

– Vi hadde ingen tanker om det underveis, sier han.

Slik oppsummerer politiet hendelsen i en pressemelding;

«Det var to sikkerhetsbrudd. Et Sian-medlem gikk frem til sperringene og hadde en fysisk kontakt med noen mot-demonstranter. Det ble gitt pålegg om at vedkommende skulle holde seg bak politiet. Videre var det et annet Sian-medlem som gikk foran politiet mot sperringene og det ble kastet egg mot vedkommende. Sian-medlemmet sprayet med en forsvarsspray og traff syv mot-demonstranter. Dette er anmeldt. Utover dette ble det gitt syv pålegg knyttet til bruk av megafoner. Det ble bortvist to mot-demonstranter.»

Til tross for dette, oppsummerer de det hele slikt:

«Tidvis var det noe ampert, men politiet hadde hele tiden kontroll og det ble på ikke noe tidspunkt av politiet vurdert å avslutte demonstrasjonen før tiden. Politiet er, fra et sikkerhetsperspektiv, tilfreds med hvordan demonstrasjonen ble gjennomført».