Kampsport i kamuflasje

Av
Artikkelen er over 18 år gammel

Det ser ut som en vakker dans til musikk, men i virkeligheten er det en tøff kampsport fra slavetiden i Brasil. – Slavene skjulte kampsporten capoeira i dans, forklarer Tommy Toranger (18).

DEL
Capoeira-utøverne var bare noen av de som fikk vise seg frem da Hordaland Idrettskrets i samarbeid med noen ungdommer arrangerte ”En levende idrettshall for og med unge”.

Framohallen ble åpnet for en rekke aktiviteter, og i tillegg til capoeira fikk de 160 deltakerne se oppvisninger i samt prøve seg på rollerblades, i dans, kampsport, turn og ballspill.

– Det er et veldig bra arrangement som får ungdommene til å gjøre noe, synes Amanda Martins Cardoso (19).

PERFEKT
19-åringen har danset siden hun var liten, og som et medlem av elitegruppen i showdans på Hildemors Danseskole viste hun frem den helt nye stilarten R&B Jazz i Framohallen.

Men ikke nok med det. Amanda var også med på å promotere den ganske nye kampsporten capoeira.

– Jeg har ikke trent så mye, men jeg er fra Brasil, så jeg har sett en del, forklarer hun.

Amanda deltok på et sommerkurs, og i tillegg var hun med på et helgekurs i den brasilianske kampsporten. Dessuten har hun en fin bakgrunn i og med at hun har danset så lenge.

– Capoeira er en kombinasjon av kampsport, rytme, turn og dans. Det er helt perfekt, og det er så gøy, stråler hun.

Tommy synes også at capoeira er en glimrende sport. Broren hans var verdensmester i taekwondo, og selv var han innom alt mulig, men han fant ikke noe han virkelig likte – før han prøvde capoeira.

– Det er en blanding av alt, og det er fint å se på. Dessuten er det gøy, det blir aldri slit, forteller han ivrig.

FARLIG DANS
Capoeira er en ganske ny kampsport. Stilarten oppsto under slavetiden i Brasil da en rekke kulturer ble mikset sammen. Kamuflert som dans laget slavene sin egen kampsport slik at de kunne ta igjen mot slaveeierne.

Beina er veldig sentrale i capoeira. Utøverne støtter gjerne hendene i bakken når de sparker, og det hele er veldig estetisk.

– Det er veldig mye bein, for slavene hadde lenker på armene, forklarer Tommy.

Den gangen hadde slavene faktisk forestillinger for slaveeierne. Og også nå er det nesten som å se på en forestilling når man ser noen gå mot hverandre.

Etter et håndtrykk slår begge hjul inn i ”rodaen” som kamparenaen kalles. Deretter starter de sin vakre, men farlige dans.

– Men det er alltid vennskap, understreker Tommy.

PLAYSTATION
I Bergen er det ganske mange som har lyst til å trene capoeira, og gjengen som deltok i Framohallen har planer om å starte klubb. Men først må de ha et sted de kan være.

– Vi prøver å komme oss inn på Hildemors danseskole. Jeg tror dette kan bli stort, smiler Tommy.

Amanda har i alle fall tenkt å begynne dersom det blir startet kurs i Bergen. Men hun innrømmer også at det ikke alltid er like lett.

– Du trenger koordinasjon, balanse og kontroll over kroppen. Dessuten bør du ha litt rytme, og jo mykere du er, jo bedre. Og så må du tørre å kaste deg. Stusser du litt, kan det gå galt, smiler hun.

Det har hun nemlig selv erfart. En gang da hun skulle ta et hopp bakover nølte hun, og da gikk hun rett på rygg.

– Men det er sånt som man må regne med, understreker hun.

Mens de virkelig store capoeira-utøverne nok er ukjente for folk utenfor kampsportmiljøet finnes det en fiktiv utøver som flere sikkert har hørt om. Figuren Eddie Gordo fra Playstation-spillet Tekken bruker nemlig capoeira.

– Så de som har sett på Playstation kan jo komme å prøve selv, avslutter Tommy.

Artikkeltags