På pressekonferansen i Skostredet presenterte 1. kandidatene Martin Smith-Sivertsen (H), Tor Woldseth (Frp) og Erlend Horn (V) en avtale som legger bybane-saken død til etter valget.

Det vil si at ingen stiller noen ultimatum i bybane-saken mot Åsane nå. Frp kan leve med å bygge bybane langs Bryggen. Det samme kan Høyre. Venstre kan leve med at bybanen ender i tunnel.

De tre borgerlige partitoppene forteller også at de har bestemt seg for å forhandle om borgerlig byrådsmakt etter valget i september.  I avtalen de har skrevet under, går det frem at de har satt seg et mål om å bli enige.

Har som mål om å bli enige

Avtalen ble skrevet under etter flere dager med hektisk møteaktivitet hos de borgelige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Årsaken er at byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) har prøvd å få til en avtale mellom Venstre, KrF og byrådspartiene.

Avtalen gikk ut på at dersom byrådet velger å ikke legge frem en bybanesak før valget, skal KrF og Venstre love at de etter valget forhandler med de borgerlige partiene med mål om å bli enige. Målet er å få et borgelig flertallsbyråd.

KrF vil ikke signere

KrF konkluderte med at de ikke ville signere en slik avtale.

– Vi ønsker ikke å signere denne avtalen. Vi opplever den som et press. Avtalen sier jo egentlig at: Dersom dere ikke signerer, fremmer vi en sak dere ikke liker, sier Dag Inge Ulstein (KrF).

På spørsmål fra BA om Frp synes det er bittert at ikke KrF er med på signere, svarer byråd Eiler Macody Lund:

– Nei, det må være bittert for KrF å ikke være tilstede her i dag. Jeg synes det er merkelig at de ikke vil være med, men ønsker dem lykke til, sier Macody Lund.

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) sier til BA at det forståelig at KrF ikke ønsker å signere avtalen, men presiserer samtidig at han fremdeles ønsker KrF inn i et borgerlig samarbeid.

Venstres listetopp, Erlend Horn, sier til BA at partiet med dette har signalisert at de foretrekker borgerlig samarbeid.

Ikke uaktuelt å samarbeide med Ap

– Er det dermed utaktuelt å samarbeide med Arbeiderpartiet om byrådsmakt?

Nei, det er det ikke.

Selv om Høyre, Frp og Venste har bestemt seg for å samarbeide, viser de siste meningsmålingene at trekløveret ikke har flertall.

Dermed ser det ut til at KrF vil få en svært avgjørende posisjon ved høstens valg.

På spørsmål om de tre partiene tror de får flertall etter valget, svarer Frps Tor Woldseth:

– Vi har allerede flertall i dag.

Smith-Sivertsen presiserer at han ser helst at alle de fire borgerlige partiene (H, KrF, Venstre og Frp) er med i et fremtidig samarbeid om byrådsmakt.