Gå til sidens hovedinnhold

Simen har latt seg inspirere av Bergens folkeliv

– I stedet for å gjøre matteoppgaver, tegnet jeg i matteboken, forteller kunstner Simen Langeland.

BA møter Langeland på Galleri Mo.z.art. Fredag åpner utstillingen hans «Oppsig på brostein – en kulørt fremstilling av Bergens folkeliv». Det er første gang flere av originalene blir stilt ut.

– Jeg begynte ikke å male før jeg var 20 år gammel. Før det var jeg egentlig veldig dårlig til å male, forteller han.

Tegning derimot, lå naturlig hos ham allerede som liten gutt. Nå er han utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen og driver med blekktegning og akvarellmaling. Han har hatt flere utstillinger de siste elleve årene.

– Jeg jobber med penn som er veldig finsluttet og detaljert, mens vannbasert maling er jo gjerne utflytende. Så det blir en spennende kontrast mellom noe du har veldig kontroll på, og noe som er ganske vanskelig å kontrollere, forteller han.

Bergen som motiv

I den nye utstillingen er det flere malerier med kjente motiver fra bybildet, deriblant Bergen Kunsthall, Verftet og Apollon.

– Jeg er oppvokst i byen og kjenner godt til folkelivet og institusjonene. Det er spennende å utforske det gjennom malerier. Det handler veldig mye om det sosiale aspektet, og fange opp karakterer som man finner i utelivet eller i byen generelt.

Det første bergensmotivet han malte var Nordnes sjøbad. Et maleri som startet litt som et eksperiment.

– Jeg tenkte; «hvis jeg lager et maleri og legger det ut på sosiale medier og tagger institusjonen, hva vil skje da?» Og så kjøpte Nordnes sjøbad det med en gang de ble tagget. Så det fungerte jo veldig bra, sier han og smiler.

Maleriet var inspirert av at folk pleide å snike seg inn på sjøbadet for å ha nachspiel etter stengetid.

– Så jeg tenkte det kunne være et morsomt fenomen å male, for mange i min generasjon ville kjenne igjen det konseptet.

Det innerste rommet på galleriet er fylt med større og fantasifulle malerier.

– Jeg jobber ganske referansetungt. Ofte med referanser til mytologi, kanskje litt filosofi, historie og politikk. I hvert fall i de store fantasibildene.

Bergen som lerret

Han lager også veggmalerier. Blant annet har han malt en vegg for Kvarteret og for Amalie Skram videregående.

– I fremtiden ønsker jeg å jobbe mer med veggmaleri. Jeg synes det var veldig givende å kunne jobbe på et så stort format, sier han, og legger til:

– Det blir kanskje noe på Østlandet. Vi får se til sommeren.

For tidligere har han også malt noen motiver fra hovedstaden, blant annet i oppdrag fra Oslo-bandet Svømmebasseng som ønsket platecover.

– De ville ha Dattera til Hagen, så det har jeg tegnet, i litt samme stilen som maleriene her. Så jeg har faktisk vurdert å lage litt flere Oslo-motiver på egen hånd.

Langeland er også utdannet lærer, og jobber cirka femti prosent som lærer i kunst og håndverk og litt andre fag.

– Man blir jo ikke veldig rik på det her, men jeg føler at jeg har en kontinuerlig strøm med prosjekter, så det er jo givende på den måten. Det er alltid noe å se frem til.

Langelands utstilling på Galleri Mo.z.art er åpen fra 7. til 30. mai.

Kommentarer til denne saken