– Dette er veldig tungt. Jeg tenker masse på dem som skulle vært i Norge nå og på turne sammen med meg.
Gjemmer seg for krigens redsler
Jan-Ketil Smørdal sitter og styrer vogntoget som er på vei med nødhjelp til Ukraina. De som skulle sjonglert og drevet med luftakrobatikk i sirkusteltet, sitter nå i kjelleren i boligen sin og gjemmer seg for krigens redsler utenfor.
– Jeg er ikke bekymret for meg selv i hele tatt. Det eneste jeg har tenkt på de siste dagene er alle de i Ukraina som jeg har kjent i så mange år, forteller Smørdal.
Det skulle vært sirkusutstyr i traileren. Nå er det erstattet med bleier, tørrvarer og medisin.
– Jeg har gledet meg så lenge til å gi alle en klem på Flesland. Nå må jeg møte dem i Ukraina i sorg i stedet for, sier Jan-Ketil.
Han har kjent familiene fra Ukraina siden tidlig 1990-tallet, da de for første gang kom til Norge for å være med Cirkus Agora. Siden den gang har Smørdal holdt tett kontakt med artistfamiliene og alle som jobber for å sette opp og ned sirkuset på alle stedene de drar til.
– Helt uvirkelig
– Det er helt uvirkelig det som skjer. Nå har vi ventet i to år gjennom en pandemi, og så skulle vi endelig få sette i gang. Så blir det krig. Det er utrolig vanskelig å tenke på dette uten at tårene kommer, sier en beveget sirkusdirektør.
Han skulle feire 40 år som artist sammen med sine ukrainske venner dette året. Nå er hele sirkussesongen avlyst for Agoras del.
Jan-Ketil kan ikke fortelle hvor familiene bor, eller hvem de er. Han vil ikke utsette noen for unødvendig frykt over å bli identifisert.
Smørdal bestemte seg tidlig for å kjøre over grensen til Ukraina med nødhjelp.
REISEN TIL UKRAINA-GRENSEN
BA er med på reisen fra Fyllingsdalen til Polens grense mot Ukraina, sammen med Fyllingsdalen teater, to busser fra Tide og en trailer fullastet av hjelpeutstyr. Planen er å hjelpe flyktningene på grensen, og å fylle bussene med flyktninger som skal tas med tilbake til Bergen.
Her kan du lese alle sakene:
- 5. mars, avreise fra Fyllingsdalen: Drar til den ukrainske grensen for å hente flyktninger: – Dette blir veldig tungt
- 6. mars, på vei til Polen: Sirkusdirektørens tyngste transport: – Jeg er veldig bekymret for dem som sitter i bomberommet
- 7. mars, på vei til Polen: Ivan har lister på alle som skal være med: – Jeg har vært nødt til å si nei til mange
- 7. mars, kjøpesenter i Polen: Handlet leker og klær til flyktningene: – Folk kom bort og donerte penger til oss i kassen
- 8. mars, grensebyen Zamosc i Polen: Marinas sønn meldte seg til tjeneste i Kharkiv. To dager senere ble han drept
- 8. mars, Lubycza Krolewska, nær grensen til Ukraina: Her er Ivan (11). Nå skal han til Bergen
- 8. mars, Ukraina: Her er nødhjelpen fremme i Ukraina
- 8. mars, Polen, nær grensen til Ukraina: Her har de akkurat flyktet over grensen: – Vi måtte dra fra foreldrene våre
- 9.mars: Tyskland, på vei til Bergen: Opplevde bomberegnet i Kharkiv: – Bestemte meg for å dra lengst mulig bort
– Så ringte svigersønnen min, Jørn Kvist, som er teatersjef på Fyllingsdalen teater. Hans klare beskjed var at dette skal vi ordne. Siden har det gått veldig fort i svingene, og her er vi, forteller han.
Han har fått låne en semitrailer av Nistad Transport, som leverte traileren sporenstreks i Fyllingsdalen. Fredag morgen fylte frivillige bergensere traileren til randen med nødhjelp.
Velorganisert
Sammen med Edvin Gunnar Øvrestrand fra Nistad transport skal Jan Ketil Smørdal kjøre direkte til Ukraina. Der skal de avlevere alt de har samlet inn.
– De har organisert seg veldig bra. De kommer med trucker og alt som trengs for å laste over, slik at de kan levere alt vi har rett til de som trenger det, forteller Smørdal.
Det har vært lite søvn de siste dagene. Den engasjerte sirkusdirektøren er bekymret for hvordan det går med alle de som sitter midt i krigen.
– Jeg kan ikke forestille meg for hvordan det blir å møte dem. Det kommer til å bli veldig sterkt.
Jan-Ketil føler et enormt ansvar for de som har arbeidet i sirkuset hans i utallige år. Han forteller at han ikke kan gjøre nok for dem.
– Disse artistene skulle vært med oss i 2020 og 2021, og Cirkus Agora har aldri vært så klar for å reise rundt som nå. Men slik ble det ikke.
Sjåførene av semitraileren skal kjøre så mye de kan helt til Ukraina. Mens bussene skal til grensen for å hente flyktninger, så er Smørdals store mål å komme seg trygt over grensen med nødhjelp for en million kroner.
Jørn Kvist ringer fra Bergen. Han har gode nyheter. Arbeidet med mottaket av nødhjelpen er i god gang i Ukraina.
- Her får Ivan den fryktelige beskjeden på bussen:
– Det er så viktig at alt faller på plass når vi skal inn dit og returnere så fort som mulig, sier Smørdal etter telefonen med Kvist.
– Vi har fått grønt lys på den ukrainske grensen for å levere nødhjelpen, både fra den ukrainske ambassaden og vår mann på ukrainsk jord, forteller Jørn Kvist på telefon fra Bergen.
Han hadde også en god nyhet til Jan-Ketil Smørdal:
– Den personen Jan-Ketil er aller mest knyttet til fra Ukraina kommer for å møte ham. Det betyr enormt mye for svigerfar, og da får de gitt hverandre en skikkelig bamseklem der og da.