Sissel om kritikken mot «17. mai-kuppet»: – Det er bra at folk sier ifra

Sissel Kyrkjebø

Sissel Kyrkjebø Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sissel Kyrkjebø skal synge på oppdrag fra det mye omtalte rederiet på nasjonaldagen, men forstår at folk kan reagere.

DEL

– Det er bra at folk sier ifra når de synes at byen har andre tradisjoner som bør vektlegges. Men jeg synes nok også at det er litt seint å komme med kritikken bare to dager før 17. mai.

Den evigunge sangyndlingen fra Bergen kommenterer kritikken mot ordfører Trude Drevland, 17. mai- komiteen og et rederi som vil okkupere Vågen med en skipsdåp på nasjonaldagen.

Folkefesten

«Folkefest til salgs», titulerer BTs Frode Bjerkestrand sin kommentar om arrangementet.

I forbindelse med skipsdåpen arrangerer rederiet også en konsert i Vågen der Kyrkjebø, sammen med blant andre Ylvis og Sondre Lerche skal opptre. Kyrkjebø sier at det er svært lenge siden at avtalen med rederiet ble inngått. 

– Og da visste vi ikke hvor vi skulle spille.

– Angrer du på at du sa ja, nå?

– Nei, det gjør jeg ikke.

Rederiet, sier hun, er opptatt av å gi bergenserne en folkefest.

– Han er jo fra Bergen (rederen, red. anm.), sier Kyrkjebø om rederen som i dag har sagt at hans aske skal strøs på Gullfjellet når han er død. Nå bor han i Sveits.

Hun tror ikke artistene vil la seg påvirke av diskusjonen.

– Alle vi som skal opptre satser i alle fall på at det skal bli en folkefest, det skal vi gjøre vårt for at det blir, sier hun.

Håper på finvær

Det er strålende vær i Bergen når vi møter Kyrkjebø, hvor ellers, på Bryggen. Kyrkjebø har bodd i Oslo de siste fire årene.

– Sist jeg feiret 17. mai i Bergen? Vet ikke, det må være over ti år siden sist. Men det er jo fantastisk herlig å bli invitert til Bergen på nasjonaldagen. Jeg blir varm i hjertet av tanken på buekorps, barna med iskrem, bunader, prosesjonen og alt det andre som gjør dagen så flott. Det blir en stor begivenhet!

– He-he. Du har tro på fint vær, med andre ord?

– Ja, jeg vet det er meldt dårlig vær. Jeg får stå under en parasoll, da! Men det har jo blitt meldt dårlig vær til i dag også, og vi ser hvordan det har gått. Vi får håpe på finvær, sier Kyrkjebø.

Hun skal synge sammen med flere av artistene. To av sangene hun skal synge alene er «Vestland, Vestland» og «Nystemten».

– Det blir stort å se opp mot Fløyen og synge Nystemten. Da håper jeg virkelig at folk synger med, det er stor fare for at jeg bli rørt at det stemmen sprekker!

– Forresten, en annen diskusjon som går i byen her dreier seg om hvorvidt Kygo egentlig er bra eller dårlig. Hva synes du om han?

– Jeg synes Kygo er kjempekul og veldig god. Han finner ukjente artister som han selv synes er flinke, bruker det de har laget, og løfter dem og musikken deres opp. Det synes jeg er veldig bra.