Mandag kveld trakk Magnus Carlsen seg etter bare to trekk i Champions Chess Tour-møtet med Hans Niemann.

Hovedpersonen selv har ikke uttalt seg om hvorfor han trakk seg fra det digitale sjakkpartiet.

Bakgrunnen for striden mellom Carlsen og Niemann er at Carlsen tidligere i september trakk seg fra Sinquefield Cup etter å ha tapt mot samme motstander. Da la nordmannen ut et videoklipp av fotballtrener José Mourinho på Twitter. I det legendariske klippet sier portugiseren «Hvis jeg snakker, er jeg i store problemer».

Sjakkpresidenten i Norge, Joachim Birger Nilsen fra Bergen, er svært overrasket over utviklingen.

– At verdenseneren markerer seg på den måten mangler historisk sidestykke. Det er en utrolig krevende sak. Vi vet at det internasjonale sjakkforbundet (Fide) nå jobber med saken. Her må vi ha respekt for de to personene som er involvert, sier Nilsen til BA.

Anklager om juks

De fleste leser Carlsens handlinger som en direkte anklage om juks fra Niemanns side.

– Niemann har jo tidligere innrømmet juks på Chess.com for tre år siden. Spillnettstedet har også bekreftet flere tilfeller av juks fra ham tidligere, forteller sjakkpresidenten.

19-åringens selv bedyrer på sin side at juks hører fortiden til.

Slik jukses det

Per nå er ikke Norsk Sjakkforbund involvert i saken.

– Vi kan ikke gå ut og mene noe om dette, dette er internasjonalt farvann og noe som til slutt havner på Fides bord. Hvis det hadde blitt en sak for oss, ville det første vi gjorde være å sette i gang undersøkelser for å avdekke om det har funnet sted noe juks, sier Nilsen.

Han sier at det forekommer juks i sjakksporten – og at det er langt lettere å jukse når partiene spilles digitalt.

– De store spillplattformene, som Chess.com, har gode regelverk og gode prosedyrer for å avdekke juks, men vi må ta høyde for at det fortsatt foregår, sier Nilsen.

– Hvordan foregår juks på dette nivået?

– Digitalt foregår det typisk gjennom at en spiller får hjelp av en computer som spiller de samme trekkene som foregår i spillet, og som gir tips om hvilke trekk man bør gjøre. En computer spiller på et skyhøyt nivå, selv høyere enn Magnus Carlsen, forklarer Nilsen.

– Hvis en spiller plutselig holder et mye høyere nivå enn vanlig, kan det være en klar indikasjon på juks. Men for å kunne sanksjonere, skal det være uomtvistelig at det har vært jukset. Terskel for bevisførsel er høy, sier sjakkpresidenten.

– Ikke unaturlig at Carlsen taper

Det som på mange måter utløste striden som nå ryster hele sjakkverden, er Carlsens tap mot Niemann tidligere denne måneden.

– Er det så usannsynlig at Carlsen taper mot Niemann?

– Nei, det synes jeg egentlig ikke. Det i seg selv synes jeg ikke er mistenkelig. Selv om det er sjeldent, har selv Magnus dårlige dager. Nå har jeg ikke gjennomgått partiet personlig, men jeg registrerer at tidligere verdensener Garry Kasparov og flere andre toppspillere uttaler at det ikke var noe videre mistenkelig ved partiet, sier Nilsen.

– Hva tror du skjer videre nå?

– Jeg tror det kommer en undersøkelse fra Fide. Og så venter vi i spenning på at Magnus – eller noen rundt ham – kommer med en uttalelse. Det trenger vi nå, mener Nilsen.

– Vi Norges Sjakkforbund er bekymret for begge parter i denne saken og vil ikke ta stilling til hvem som har gjort hva, avslutter han.

Kastes ikke ut

Turneringssjef i Champions Chess Tour, Arne Horvei, har ikke kommet til noen konklusjon om hva som skjer med Magnus Carlsen etter mandagens sjakkdrama. Men overfor NTB sier han at det er uaktuelt å kaste ham ut av turneringen.

PS: Det er ikke utenkelig at Carlsen og Niemann kan møtes i utslagsrundene i turneringen.