Sjøfolkene ble nevnt litt her og der, men i det store og hele ble ikke de omfavnet av den samfunnskritiske arbeidsstyrken. Distansen mellom «de på land» og sjøfolkene ble ubevisst enda litt større.
Lett for å bli glemt
Daniel Oliver Paulsen er sosialantropolog ved UiB, men ble i fjor hyret til prosjektet «Sjøfart i koronakrise» som kom i gang etter en idé fra førstekonservator Elisabeth S. Koren ved Norsk Maritimt Museum i Oslo.
Én av dem som ble intervjuet, var overstyrmann Hilde Iren Sætre, opprinnelig fra Øygarden, og nå om bord i MF «Kvam», bilfergen som er livsviktig for flere øysamfunn på Søre Sunnmøre:
«Det er vel både historien og at vi ikke blir sett til daglig, som gjør at samfunnet ikke alltid husker på oss sjøfolk».
Så sant som det er sagt, sjøfolkenes roller har lett for å bli glemt under kriser.
Da prosjektet kom i gang, hadde Paulsen ansvaret for å hente inn intervjuer og informanter.
Han oppdaget fort at det å få tak i sjøfolk var ikke så enkelt som han hadde håpet på.
– Mye på grunn av at de var til sjøs hvor det kunne være dårlig med internett-tilgang, spesielt når intervjuene skulle gjennomføres ved hjelp av SumoTeams.
Alle intervjuene ble foretatt digitalt via hjemmekontor, og alle som ble intervjuet er om bord, eller han vært om bord skip tilhørende norske rederier.
– De norske rederiene var svært behjelpelige. Derimot var det vanskelig å finne sjøfolk som jobbet for utenlandske rederier.
Paulsen opplyser at prosjektet startet i mars 2021, og alt det økonomiske rundt prosjektet var på plass.
Pengene skulle rekke ut juni måned i fjor, men så ble det gitt ytterligere økonomisk støtte fra Bergens Sjøfartsmuseum og Stavanger maritime museum.
– Dermed kunne vi utvide med et par måneder til, forklarer Paulsen.
I utgangspunktet var det Fritt Ord som løftet frem prosjektet. 150.000 kroner var utgangspunktet for å holde Paulsen i gang med alle intervjuene.
Kort vei til utstilling
– Men det ble en del merarbeid, så da kom vi her ved museet, pluss Stavanger inn med 50.000 hver, forklarer konservator Lilli M. Ingvaldsen ved Bergens Sjøfartsmuseum.
Hun har nå løftet frem intervjuene på en helt spesiell måte og dermed er det blitt en utstilling av det hele.
– Veien mellom forskning og utstilling har i dette tilfellet gått fort. Folk får nå tilgang på stoffet som er forsket frem, akkurat når tingene skjer!