Det nye lønnssystemet ble nylig vedtatt av klubbene styre.

– Vi leverte en innstilling til styret som gikk på lønnsstruktur, og den er nå behandlet. Det er vedtatt at det er den modellen vi skal jobbe etter, sier Rune Soltvedt til BA.

I årene frem mot og etter gullet i 2007 ga Brann kjempelønninger som har medvirket til det økonomiske uføret klubben nå befinner seg i. Lønninger på over tre millioner kroner i året, «sign on fee» inkludert, var ikke uvanlig for de best betalte.

Slik er det nye systemet

Nivået har gradvis blitt nedskalert de siste årene i takt med klubbens inntektssvikt, men Brann har ikke hatt et forpliktende system å gå etter før nå.

Her er hovedelementene:

  • Grunnlønnen blir betydelig nedjustert. Etter det BA forstår vil topplønn i Brann heretter være under én million kroner – mot rundt 1,5 million i dag.
  • Det innføres bonuser. Det kan være kollektivt i form av tabellplassering og individuelle prestasjoner basert på antall kamper, scoringer og assist.
  • Det innføres flere kategorier, fra A-landslagsspiller på toppen til egenutviklede talent som får sin første proffkontrakt. Det vil være ulike nivå innenfor den enkelte kategori.
  • Ved et fremtidig nedrykk fra eliteserien til 1. divisjon må spillerne automatisk ta lønnskutt. I vinter ble dette en forhandlingssak.

Kan tjene mye på bonus

– Det nye lønnssystemet vil gjøre det mer oversiktlig når vi forhandler kontrakter, og det vil medvirke til at vi får tatt ned grunnlønnen, sier Soltvedt.

Han har sammen med daglig leder Vibeke Johannesen utarbeidet de nye retningslinjene som altså innebærer at en større andel av spillernes lønn blir bonusbasert.

– Spiller du mye og Brann gjør det bra, så er det gunstig. Spiller du ikke og Brann ikke gjør det bra, så vil ikke det være så god økonomi for den enkelte.

– Bonus kan utgjøre en veldig god sum for den enkelte, påpeker Soltvedt.

Han har ikke lyst å gå ut med detaljer i det nye lønnssystemet – som for eksempel hva som heretter blir topplønn i Brann.

– Den er nok betydelig ned når det kommer til grunnlønn, sier den nyansatte sportssjefen.

Forberedt på «nei» 

Brann vil spare millionbeløp på den nye ordningen. Det vil imidlertid ta tid før besparelsene kommer, siden de fleste i dagens tropp er på kontrakter. Derfor vil bergenserne sperre øynene opp over lønninger i Brann også når årets skattelister kommer i september.

– Vi har et bilde selv på hvor mye vi skal spare, men det er så usikkert at jeg vil ikke gi noe tall der heller. Vi vil spare en god del. Samtidig håper jeg ikke vi sparer altfor mye, for det vil bety at vi ikke gjør det bra sportslig, påpeker Soltvedt.

Kun Kasper Skaanes, som forlenget kontrakten i vår, er inne i det nye lønnssystemet.

– Er du forberedt på at dette vil gjøre det vanskeligere for dere i spillermarkedet?

– Ja, det er vi forberedt på og har diskutert. Det er litt trist og leit når det skjer, men samtidig er vi bevisst på dette. Vi må ta det ansvaret som kreves med tanke på situasjonen klubben befinner seg i, sier Soltvedt.