La Manga (BA): Samtlige var langt på vei fast inventar på Brann i fjor. Klubben har allerede fått på plass ny kontrakt med Jonas Grønner ut 2018-sesongen, og nå står nye egenproduserte talent for tur.

Fungerende sportssjef Rune Soltvedt bekrefter at kontraktsforhandlinger er tema både med Haugen, Vindheim og Skaanes, midt opp i en rekke andre krevende prosesser i Sportsklubben.

– Det er et viktig tema for oss. Vi har gitt spillerne signal om at vi ønsker å forlenge med dem. Status er at de venter på et utspill fra oss. Vi ønsker å tenke langsiktig og sikre oss bergensere i A-stallen i mange år fremover, sier Soltvedt til BA.

Vil slippe ny Finne-saga

Vindheim og Skaanes har begge kontrakter som strekker seg ut 2016, mens Haugen sin avtale varer ut juli neste år.

– Jeg håper at de har lyst å være en del av Brann i fremtiden, men samtidig er vi klar over at dette er gutter som sikkert har ambisjoner utover det å spille for Brann også, kommenterer Soltvedt.

Kontraktsforhandlinger med egenproduserte talent har ikke alltid vært en enkel prosess for Brann. Da rødtrøyene kjempet for å beholde Bård Finne, ble det ved to anledninger langvarige forhandlinger som kostet mye tid og krefter ettersom spisstalentet hadde fristende tilbud fra både inn- og utland.

I det siste tilfellet endte det med at Finne valgte å forlate Brann som Bosman-spiller til fordel for Köln.    

– For oss gjelder det å ha gode samtaler med spillerne, slik at de får muligheten til å dra om det rette tilbudet kommer. Vi ser at vi ikke kan «binde» dem i for mange år, sier Soltvedt.

Andre klubber på banen

Skaanes og Vindheim har Soltvedt selv vært med å fostre opp; fra guttelag, juniorlag og videre til Branns A-stall. Fredrik Haugen kom rett inn i A-stallen i 2011 etter to sesonger for Løv-Ham i 1. divisjon.

– Nå er det en ny tid der de skal livnære seg av fotballen. Når de presterer kommer også andre klubber på banen, og det må jeg og Brann ha en forståelse for, sier Soltvedt foran de forestående forhandlingene.

Han understreker samtidig at det ikke er konkret interesse på noen nå.

– Det er vel ikke en fordel å spille i 1. divisjon når man forsøker å forlenge kontraktene med unge og attraktive spillere?

– Et nedrykk kommer alltid ubeleilig og det er for klubben det er verst, men for noen spillere trenger det ikke nødvendigvis være negativt. Nå hadde vi noen som presterte veldig bra i fjor, og kanskje kommer det noen nye i år, sier Soltvedt, som trolig har spillere som Fredrik Pallesen Knudsen, Fredrik Heggland, Emil Hansson og Eirik Birkelund i tankene.  

– Jeg tar det som et stort kompliment, at en så pass stor klubb som Brann ønsker å forlenge kontrakten min, sier Fredrik Haugen til BA.

Sulten på gjennombrudd

– Hvor langt har dere kommet i samtalene?

– Vi har vel ikke gått i noen samtaler ennå. Jeg har bare fått vite at de vil forlenge, og det er positivt, svarer Haugen.

22-åringen går ikke rundt og drømmer om proffeventyr i utlandet.

– Man har jo ambisjoner, men slik situasjonen er nå kan man ikke gå og håpe på det store utland før man presterer godt nok. Jeg føler jeg har mye uoppgjort i Brann. Det hadde vært en stor drøm å lykkes skikkelig i Brann. Jeg har hatt noen ok sesonger, men det store gjennombruddet har ikke kommet ennå, og det har jeg lyst å få i Brann, sier Haugen.

– Hvilken betydning har det at dere spiller i 1. divisjon?

– Jeg har lyst å få Brann opp igjen. Det er vi som er her som har klart å rote oss inn i dette. Man har ikke store muligheter for å komme seg ut når man rykker ned. Man må bare bli her og skjerpe seg, rett og slett, fastslår Haugen.

Der har han nok hele Bergen med seg …

Mandag spiller Brann sin siste treningskamp på La Manga. Da møter de eliteserielaget Sarpsborg 08.