– Brann bør selge Fredrik Haugen

BAs journalist Trond Roger Nydal mener det virker som en fornuftig løsning å selge Fredrik Haugen.

BAs journalist Trond Roger Nydal mener det virker som en fornuftig løsning å selge Fredrik Haugen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det mener BAs sportsjournalist Trond Roger Nydal.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Aalesund er interessert i Fredrik Haugen (23) og har allerede tatt kontakt med Brann om et mulig kjøp. Det melder BT tirsdag. Det er et initiativ Brann absolutt bør vurdere seriøst å gå videre med.

Å selge Fredrik Haugen nå virker som en fornuftig løsning og kan være vinn-vinn for alle parter. Brann kan få inn litt penger og frigjøre lønnsmidler til å forsterke i sommervinduet, Haugen kan få et løft i en ny klubb, og Aalesund kan skaffe seg en spiller på billigsalg som har et større potensial enn han får vist på banene rundt om kring i 1. divisjon.

Derfor bør Branns sportssjef Rune Soltvedt prøve å forhandle frem en så god overgangsavtale med sunnmøringene som mulig. Så får det være opp til Haugen å bestemme seg for om han vil gripe muligheten eller bli i Brann og kjempe for fremtiden sin her. Scenarioet er ikke nytt for ham. En ligende sak oppsto i 2012 da Sandefjord ville låne Haugen. Brann sa ja, og det gjorde også Haugen først, men så ombestemte han seg i tolvte time og ble værende.  

Vil Brann egentlig forlenge?

Nå handler det om salg - et salg som neppe blir særlig innbringende for Sportsklubben. Men Haugen har kun ett år igjen av kontrakten og en fallende markedsverdi så lenge han ikke har forlenget. Han har også en høyere lønn enn det Brann strengt tatt kan forsvare i 1. divisjon. Det kompliserer nok også lønnsforhandlingene i en eventuell ny kontrakt. 

Til nå virker det faktisk som Brann er usikre på om de vil forlenge kontrakten med Haugen, selv om sportssjef Soltvedt har argumentert greit når han har forklart hvorfor saken har drøyet ut i tid, siden han i januar varslet at Brann ville forlenge kontrakten.

En del av saken handler nok uansett om Haugens sportslige prestasjoner, og at det ville vært lite smart av Brann å skrive en ny langtidskontrakt med Haugen mens Rikard Norling fortsatt satt og vaklet i trenerstolen og en ny trener kunne være på vei inn.

Kritisert for stilen og faktene

Fredrik Haugen kom til Brann fra Løv-Ham foran 2011-sesongen finansiert av supporterselskapet Softball. Han var Bergens og kanskje landets største midbanetalent på den tiden. Det har han bare fått vist glimt av i de fem årene som har gått.

Haugen har i stedet ofte vært kritisert for stjernenykker og at han er en luksusspiller som helst foretrekker å slå pasninger med utsiden av foten. At han ikke løper og kriger nok. Haugen har ikke gjort det lettere for seg ved å tygge tyggis under kamper, trekke hånden inn i skjorteermet og kjøre rundt i lukseriøse biler. 

Jeg mener mye av den kritikken er urettferdig og usaklig. Hadde Brann ligget i toppen av eliteserien hadde ingen brydd seg med slike fakter, men nå når laget ikke presterer blir alt slikt brukt mot Brann-spillerne. Det er nok Haugen fullt klar over, og på meg virker det som han har lagt fra seg en del av disse faktene og jobber hardt og trener ekstra for å bli en komplett midtbanespiller.  

Nilsen: - En god fotballspiller

Faktum er at Haugen har spilt godt over 100 obligatoriske kamper for Brann under fire forskjellige hovedtrenere, og han har har hatt ulike roller under alle trenerne. Lars Arne Nilsen sa det treffende til BA søndag: «Det er fordi han er en god fotballspiller. Gode fotballspillere kan spille i veldig mange posisjoner».

Nilsen mener Haugen har potensial til å bli en skikkelig god eliteseriespiller hvis han klarer å ta ut de ti siste prosentene av potensialet. Det er det lett å være enig med Brann-treneren i. Så er spørsmålet om han klarer å ta ut de ti siste prosentene i Brann?

Jeg er usikker på det når han ikke har klart det på fem sesonger. Det kan virke som Haugens utvikling har stagnert og at alt presset og forventningene i Brann hemmer ham. Kampene som spilles i 1. divisjon for et Brann-lag blottet for selvtillit gjør det neppe enklere for en spillertype som Haugen å prestere det som forventes av ham.

Bra for Hansson og Birkelund

Jeg tror derfor 23-åringen kan ha godt av et klubb- og miljøskifte og faktisk gå opp en divisjon. Nå vet vi ikke hvor konkret interessen fra Aalesund er eller hvilke planer de har for ham, men å komme til en klubb som vil satse på ham, og kanskje i en enda mer offensiv rolle enn den han har i Brann, kan få fart på utviklingen hans.

Vi skal ta med at Haugen har spilt 10 av 14 kamper fra start i serien hittil, under to trenere. Det viser at han er viktig og vanskelig å komme utenom når laget tas ut. Derfor bør Brann ha en erstatter på plass før de lar ham gå. Ikke nødvendigvis en samme type, men en spiller som kan bli den sjefen Brann til tider savner på midten. 

For Brann kan et salg også bidra til utvikling av spillere i egen stall som nødvendigvis ikke er mye dårligere. Slipper Brann Haugen kan det gi rom for Emil Hansson og Eirik Birkelund til å utvikle seg. I deres alder må de ha spilletid på høyere nivå enn Brann 2 i 3. divisjon for å ta de berømte stegene. Brann ønsker å bli bedre på spillerutvikling, og da er det å selge spillere faktisk et must når timingen er riktig. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken