De er «alltid» på banen

HAR SPILT ALT: Eirik Wollen Steen (t.v.) har spilt hvert eneste minutt av Åsanes 1. divisjonskamper denne sesongen.ARKIVFOTO: KRISTINE RISTESUND

HAR SPILT ALT: Eirik Wollen Steen (t.v.) har spilt hvert eneste minutt av Åsanes 1. divisjonskamper denne sesongen.ARKIVFOTO: KRISTINE RISTESUND

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I de lokale toppklubbene i fotball er det seks spillere som har spilt hvert eneste minutt i serien. Fem av dem er kvinner.

DEL

Eirik Wollen Steen er kanskje ikke den spilleren du har lest mest om i avisspaltene, men han er den eneste av spillerne på de tre lokale lagene i 1. divisjon menn som har spilt hvert eneste minutt i serien denne sesongen.

29 kamper og til sammen 2610 minutter har midtstopperen vært på banen for Åsane i årets seriespill.

Eneste herre

– Jeg tenker veldig mye når jeg spiller, og tar en risikovurdering på nesten alt jeg gjør utpå banen. Da tror jeg at en ender opp med færre kort, uten at jeg er en «snillere» stopper enn dem som pådrar seg en del gule kort, sier Wollen Steen.

– Han er en veldig klok spiller, som er bevisst i alt han gjør. Det gir resultater som dette, sier Åsanes assistenttrener Morten Kalvenes,

I Brann er det også en forsvarsspiller som har spilt mest. Både Rikard Norling og Lars Arne Nilsen har hatt full tiltro til Amin Nouri denne sesongen. Det har ført til at han har vært på banen i alle de 29 seriekampene, men han mangler 32 minutter på å ha vært på banen i samtlige serieminutter for Brann denne sesongen.

I Nest-Sotra er det Kristoffer Zachariassen som har spilt mest. Sesongen har vært preget av store utskiftninger i laget, men 21-åringen har likevel rukket å spille 28 kamper, og til sammen 2495 serieminutter for strilene. De 90 minuttene som gjenstår kan fort bli Zachariassens viktigste for klubben.

Seks i Toppserien

I Toppserien for damer er det spilt 20 serierunder, og i Arna-Bjørnar er det tre spillere som har vært på banen i samtlige av de 1800 serieminuttene klubben har spilt denne sesongen.

Midtstopper Caroline Walde spilte samtlige serieminutter i forrige sesong, og ligger an til å gjøre det samme denne sesongen. På midtbanen har også Maria Brochmann og Vilde Bøe Risa spilt samtlige minutter i serien for Arna-Bjørnar også.

Morten Kalvenes trente Arna-Bjørnar i ni sesonger før han ble assistenttrener for Åsanes herrelag denne sesongen.

– Jeg tror det er flere forklaringer på at flere på de beste damelagene spiller alt. Det er færre kamper i serien deres, og det er færre kamper med det samme «koket». I hvert fall slik jeg oppfatter det, sier han.

Forklaringen?

– Det har også noe med den mentale biten å gjøre. Vi har mange spillere som er godt nok trent til å spille alt i Åsane, men det skjer ikke fordi de har karantene. Samtidig er det også klare likheter på spillere som Caroline og Eirik. De spillere i samme posisjon, og de er begge smarte spillere. På trening gir de seg hvis de kjenner noe, slik at de kan unngå skader. Fordi de er i forkant. Om en unngår skader øker også tilgjengeligheten, slår Kalvenes fast.

I Sandviken er det to spillere som har spilt samtlige serieminutter denne sesongen. Den ene av dem er USA-importen Ashley Thompson. Keeperen har vært trener Øyvind Nordtveits førstevalg hele sesongen.

24-åringen Stine Hovland, som er søsteren til herrelandslagets midtstopper Even Hovland, har også vært på banen samtlige minutter Sandviken har spilt seriefotball denne sesongen.

– Jeg vet ikke helt om en skal sammenligne herre- og damefotball, men herrefotballen er kanskje mer fysisk. Vi får «idiotiske» gule kort vi også, men da er det stort sett etter at dommeren har fått gjennomgå. Så er det slik at når forsvarsspillet til hele laget fungerer er det færre bytter der – trenerne like bedre å bytte fremover i banen underveis i kampene, sier Hovland.

– Det stemmer nok at vi som trenere helst ikke bytter i forsvaret underveis i kamper, men det handler også om spillere som er kloke når en spiller alt. De er ikke bare kloke i sine avgjørelser i kampene, men også i treningshverdagen, sier Sandviken-trener Øyvind Nordtveit.

Artikkeltags