Tirsdag kveld stengte ett av de mest hektiske overgangsvinduene i Sportsklubben Branns historie. Fasiten er fem spillere inn og tre spillere ut. I tillegg er Håkon Lorentzen kommet tilbake fra lån i Åsane.

Det startet allerede før det norske overgangsvinduet åpnet 22. juli. Tidlig på sommeren ble Brann kontaktet av en agent, som kom med et tilbud fra den belgiske klubben Waasland Beveren på Erdin Demir. Spilleren ønsket det selv, og med et halvt år igjen av kontrakten, valgte Brann pengene.

Klubben visste at de satte seg selv i en knipe, for de sto igjen med to backer i troppen. Samtidig hadde de allerede startet arbeidet med å hente Bryne-talentet Viljar Vevantne. En prosess som tok lang tid, men som løste seg til slutt.

Den første store

Brann hadde to mål for vinduet: Å holde seg innenfor budsjett, og redusere lønnskostnadene. Samtidig ønsket man å få en bredere sammensatt stall.

En av brikkene på det punktet falt på plass da Sivert Heltne Nilsen valgte Brann. Det var en spiller rødtrøyene hadde hatt på blokken siden i vinter, og som hadde slitt med spilletid. I en kamp for Vålerenga 28. juni mot Bodø/Glimt rotet Heltne Nilsen ballen bort på egen 16-meter ett minutt på overtid, og Glimt stakk av med seieren. Det var trolig det enkelttilfellet som endelig gjorde at Kjetil Rekdal og Vålerenga ville selge.

Brann var først på spilleren, men etter hvert kom flere lag på banen. Til slutt sto valget mellom Viking og Brann. Spilleren skulle bruke en helg på å bestemme seg. Det var trolig de mest spennende dagene for ledelsen i Brann i dette vinduet.

På siden av dette jobbet Brann fortsatt hardt med å finne en venstreback. BA vet at klubben var i kontakt med IFK Norrköping om 25-åringen Christoffer Telo. Verken spilleren eller klubben ønsket å selge i sommer. Han var en av to av de svenske backalternativ Brann vurderte, som begge ble for dyre eller ikke ville flytte på seg nå.

Samarbeider med VIF

Det var også prisen som kjølnet interessen for den norske midtbanespilleren Magnus Lekven i den danske klubben Esbjerg. Klubben hadde også øynene rettet på Odds venstreback Emil Jonassen, men skiensklubben var verken villig til å selge eller bytte ham med Jakob Orlov, som «oddrane» selv viste interesse for.

Nærmest rekende på en fjøl dukket Ruben Kristiansen opp. En spiller Brann ikke trodde at de kunne få på starten av overgangsvinduet. Det var sommerens raskeste handel. Vålerenga og Brann hadde fått en god dialog da man ble enige om overgangen til Heltne Nilsen, og denne overgangen ble gjort på samme måte. Brann betaler for spillerne i flere avdrag, slik at det ikke ble store enkeltposter i sommer å hente dem.

Etter hvert begynte interessen rundt Marcus Pedersen og Jakob Orlov å bli konkret. Den første klubben fikk et konkret forslag på var Pedersen, og det var fra samme klubb som hadde kjøpt Erdin Demir.

Orlov-handel i vasken

Budet fra Waasland Beveren var imidlertid for lavt, og samtidig begynte interessen fra Strømsgodset å bli mer konkret. Det var dialog mellom klubbene. Brann var likevel i en knipe, for interessen rundt Jakob Orlov ble også etterhvert merkbar.

Men Brann hadde tidligere sett Hammarbys Amadaiya Rennie, og ønsket et lån. En del av avtalen var at Orlov skulle gå på lån i retur. Dette så ut til å gå i orden i god tid før overgangsvinduet i Sverige stengte mandag 11. august.

Torsdag i uken før var Rennie på medisinsk test i Brann, men dagen etterpå fikk rødtrøyene beskjed om at avtalen ikke ble noe av. Grunnen var trolig at Orlov håpet at Brann skulle godta budet fra IFK Norrköping på halvannen million for spilleren. Men ledelsen på Stadion ville ikke kvitte seg med ham uten å få Rennie. Grunnen til det var at Strømsgodset var villige til å betale det Brann mente var en god pris på Pedersen.

Lysten på spill ble til slutt så stor at Orlov likevel gikk med på en utlånsavtale, og på det svenske overgangsvinduets siste dag gikk handelen i orden.

Haugen, Grønner, Castro

To dager etterpå var Marcus Pedersen klar for Strømsgodset, samme dag gikk forhandlingene om Steffen Lie Skålevik i lås. Fredag i forrige uke tok Brann igjen kontakt med Nest-Sotra. Klubben møttes, men ble ikke enige. En telefon på kvelden mellom Branns sportssjef og Nest-Sotras styreleder løste likevel floken. Dermed var Skålevik klar.

I utgangspunktet regnet Brann-ledelsen med en rolig siste dag på overgangsvinduet tirsdag i denne uken. Men etter det BA kjenner til kom det minst tre forskjellige henvendelser på spillere i timen før vinduet stengte. Sarpsborg 08 ønsket å låne Fredrik Haugen, en norsk toppklubb ønsket å leie Jonas Grønner, Fredrikstad ønsket å leie Alejandro Castro.

Alle henvendelsene ble avvist fordi klubben hadde nådd sine mål for overgangsvinduet, og ville sikre opprykk.