Brann gjør som Everton: Får være maskot gjennom robot

Everton-kaptein Phil Jagielka snakket til 14-åringen Jack McLinden gjennom roboten AV1, mens hovedpersonen    satt hjemme og fulgte med alt som skjedde via nettbrettet sitt, før kampen mot Newcastle i oktober i år. Det var første gang at en fotballklubb hadde en virtuell maskot. På søndag skal 6-åringen Erik få den samme opplevelsen når Brann møter Molde på Stadion.

Everton-kaptein Phil Jagielka snakket til 14-åringen Jack McLinden gjennom roboten AV1, mens hovedpersonen satt hjemme og fulgte med alt som skjedde via nettbrettet sitt, før kampen mot Newcastle i oktober i år. Det var første gang at en fotballklubb hadde en virtuell maskot. På søndag skal 6-åringen Erik få den samme opplevelsen når Brann møter Molde på Stadion. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Erik (6) har leukemi, og er for syk til å se favorittlaget spille på Stadion. Nå får han likevel være maskot på Brann-kamp. Takket være en robot.

DEL

Hver gang Brann spiller hjemme på Stadion får en heldig gutt eller jente følge laget ut på banen. Stå med dem når «Nystemten» runger, og være med på myntkastet før kamp. Det er en drøm som går i oppfyllelse for de fleste som får være med på det.

Seksåringen Erik, som er bosatt utenfor Stavanger, har akutt lymfatisk leukemi. En krefttype som innebærer en to og et halvt års lang behandling på Haukeland sykehus. Han er for syk til å dra på Stadion for å se favorittlaget sitt spille.

Da han ble plukket ut av mobilselskapet Telia til å bli mottaker av en AV1-robot, åpnet det seg en ny mulighet til å komme veldig tett på heltene sine i røde drakter.

AV1-roboten er utviklet av den norske bedriften No Isolation, og er kort fortalt en robot med kamera, høyttaler og mikrofon der brukeren følger med via telefonen sin eller et nettbrett. Den sørger for at alvorlig syke, som Erik, skal kunne holde kontakten med familie og venner, uten at de er fysisk til stede.

Den gode ideen

Telia har vært med på dele ut disse robotene en stund allerede, og mange har allerede fått en bedre sykdomshverdag på grunn av den norske oppfinnelsen. Da turen kom til Erik å få sin egen AV1, bestemte mobilselskapet, som også er Brann-sponsor, seg for å gjøre noe ekstra spesielt.

– Ambisjonen vår er å synliggjøre hvordan mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting og gjennom det hjelpe langtidssyke barn ut av sosial isolasjon. Inspirasjonen kom da vi så noe lignende var gjort i England og diskuterte ideen med Brann, sier kommunikasjonsrådgiver i Telia, Kristian Fredheim, til BA.

6-åringen fra Rogaland ble Brann-fan etter flere av spillernes regelmessige besøk på Barneklinikken. En tradisjon klubben har hatt i mange år.

– Vi syns det var en veldig fin måte å gi Erik en sjanse til å komme enda tettere på oss. Vi har sagt at Brann skal være en klubb som tar samfunnsansvar, og det gjør vi i flere sammenhenger. Dette passet jo som hånd i hanske til denne visjonen, forteller Camilla Schultz, kommersiell leder i Brann.

Everton var først

Den 23. april i år fikk tenåringen Jack McLinden være historiens første virtuelle maskoten i Premier Leagues historie. Da spilte favorittlaget hans, Everton, hjemme mot Newcastle. 14-åringens AV1 ble båret av Everton-kaptein Phil Jagielka, og han fikk være med på både oppvarming, myntkastet og pressekonferansen med manager Sam Allardyce etterpå. Opplevelsen ble enda bedre av at laget vant 1–0.

– Dette var «en-gang-i-livet»- opplevelse for Jack, sa hans mor Michelle Wignall.

Nå er det altså Erik sin tur å bli den første virtuelle maskoten i norsk fotball. Han har hatt AV1-roboten hjemme noen dager for å bli kjent med den, men på søndag er roboten hans øyne ører og formidler av stemmen hans når Brann møter Molde på Stadion. Selv følger han med via et nettbrett. Rødtrøyene skal sørge for blir et stort øyeblikk.

6-åringen skal få hilse på spillerne før kampen, og får et ekstra innblikk i hva som skjer i tiden før kampstart. Han skal være med spillere som ikke er troppen på ulike oppdrag i forkant av kampstart. Når klokken nærmer seg 18.00, skal han i Brann-kaptein Vito Wormgoors trygge favn.

– Først tenkte jeg at dette var litt rart. Da jeg fikk forklart mer i detalj hva dette går ut på, syntes jeg det er veldig fint. Det koster så lite å gjøre det, men det betyr nok mye for den som får oppleve det, tror Wormgoor.

Wormgoor gleder seg

– Det passer veldig godt for en klubb som Brann å kunne vise hvordan vi bryr oss gjennom dette tiltaket, legger nederlenderen til.

– Kommer du til å si noe til Erik, som sitter hjemme og ser på?

– Jeg må tenke litt på det. Det hadde vært fint å kunne si noen ord på vei ut på banen. Det er jo en ære for meg å kunne gi en ung Brann-supporter et innblikk i hvordan det er her på kampen vår, svarer Brann-kapteinen til BA.

Under selve kampen skal den unge Brann-supporteren få en ekstra god plass, like ved der Lars Arne Nilsen og innbytterbenken er.

Der får Erik sitte sammen med en annen Brann-fan. Niåringen Noah sjarmerte hele Norge da han laget en sang til kjæresten Josefina da han var fem år.

Nå har han altså blitt noen år eldre, og sammen med pappaen sin har niåringen komponer en ny Brann-sang.

– Vi tenkte at det kunne være ekstra gøy for Erik, slår Schutz fast.

Hun skal følge AV1-roboten når den ikke er på banen.

I samråd med familien til Erik skriver vi ikke 6-åringens fulle navn. De har gitt sitt samtykke til at BA kunne skrive denne saken.

AV1: Slik ser roboten, som skal gjøre at en 6-åring får muligheten til å være maskot på Stadion, ut. Roboten har kamera, mikrofon og høyttaler slik at en får opplevelsen av å være til stede.FOTO: NTB scanpix

AV1: Slik ser roboten, som skal gjøre at en 6-åring får muligheten til å være maskot på Stadion, ut. Roboten har kamera, mikrofon og høyttaler slik at en får opplevelsen av å være til stede.FOTO: NTB scanpix

Artikkeltags