En perfekt Brann-signering

De aller fleste vil se nye spillere inn før neste sesong, men det er like viktig at Brann styrker apparatet rundt Lars Arne Nilsen. Tidligere Brann-spiller Helge Haugen hadde vært en perfekt signering der, mener BAs Tormod Bergersen.

De aller fleste vil se nye spillere inn før neste sesong, men det er like viktig at Brann styrker apparatet rundt Lars Arne Nilsen. Tidligere Brann-spiller Helge Haugen hadde vært en perfekt signering der, mener BAs Tormod Bergersen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Brann ønsker å forsterke støtteapparatet før neste sesong. Helge Haugen kan være den perfekte signeringen.

DEL

Meninger Onsdag kom bekreftelsen: Legenden har signert for Brann igjen. Her var Bergersens tanker om signeringen som nå er kommet i stand:

Det er ikke bare på banen at Brann må forsterke seg for å skape den prestasjonskulturen både sportssjef Rune Soltvedt og trener Lars Arne Nilsen vil skape på Kniksens plass. Hvem spillerne skal ha rundt seg er en like viktig faktor. Det handler om å skape noe varig – noe som fungerer lenge etter at Nilsen har ledet sin siste Brann-kamp.

Les også:

I budsjettprosessen Brann er inne i nå, må en ta hensyn både til ønsket om å forsterke på banen og blant de folkene som skal skyve spillernes prestasjoner frem. Rune Soltvedt ønsker å gjøre begge deler, men om det finnes penger til det er en helt annen sak.

Spillerforsterkninger er viktig med tanke på den kommende sesongen, men på litt lengre sikt er faglig kompetanse minst like viktig. I alt fra å hente de rette spillerne til å sørge for at de er i stand til å yte best mulig for klubben. Soltvedt er forsiktig med å fortelle hva han ønsker seg, men utenfra er det likevel noen punkter på faglig kompetanse som skiller seg ut.

BAs sportsleder Tormod Bergersen.

BAs sportsleder Tormod Bergersen. Foto:

Brann må sørge for å være best mulig trent. I disse dager har spillerne blitt testet opp og i mente, men testresultater hjelper ikke noe om man ikke gjør noe for å forbedre dem. Det vet også Brann, og det finnes folk som allerede som jobber med dette. Likevel er det helt åpenbart at klubben ville være tjent med å få inn en fysisk trener. I dagens fotball blir ofte fysisk trening satt i sammenheng med det medisinske apparatet. En fysioterapeut kan like gjerne være en fysisk trener. De kjenner til både kropp og trening.

Brann ligger langt bak de beste klubbene i Norge på flere områder. Fysisk trening er ett av dem. Om en skal bygge opp noe, må en samtidig sørge for at man har personer i apparatet som blir værende i klubben en stund. Når det kommer til slik ekspertise er det helt åpenbart at Sogndals fysiske trener, Helge Haugen, ville vært en åpenbar kandidat. Han er lokal, har hus i Bergen og kommer til å bli værende her om Brann skulle få både midler og lyst til å hente ham. Haugen er utdannet fysioterapeut. Bare det er en god forutsetning. Men han har også en annen klar fordel: Helge Haugen har faktisk spilt toppfotball. Han har hatt ansvaret for den fysiske treningen i Sogndal denne sesongen, men har vært innom dette helt siden dagene i Hønefoss. Haugen får gode skussmål for jobben han har gjort på Fosshaugane Campus, og holdningene og typen er akkurat det Brann ønsker nå.

Hvilken jobb Lars Tjærnås har gjort som speider til nå, får ingen av oss vite før 2016-sesongen er i gang. Ideelt sett skulle jeg ønske at Brann også hadde en lokal løsning på speidersituasjonen, men da må det finnes et godt nok alternativ. Det er ennå usikkert om man har midler til speider i budsjettet, men det er åpenbart at hele klubben har et ønske om at de skal ha denne funksjonen – en helt nødvendig rolle i moderne fotball.

Jeg tror også at klubben har en del å hente på analysebiten. En analyseansvarlig trenger ikke nødvendigvis ha mye direkte kontakt med spillerne, men den kan sørge for at Lars Arne Nilsen og hans assistenttrenere Robert Hauge og Kenneth Mikkelsen kan komme med konkrete tilbakemeldinger. Om det blir for mange oppgaver på de tre i trenerteamet, kan en risikere å feile på det som er helt vesentlig for å skape fremgang og en prestasjonskultur: Tett og konstruktiv dialog med alle spillere.

Å styrke støtteapparatet er ikke like gøy for oss utenfra, som det er å få inn nye spillere. Likevel er det kanskje vel så viktig for fremtiden. Det tror jeg Brann-ledelsen ser også.

Artikkeltags