Tidligere Brann-trener tar over finsk toppklubb

Tor Thodesen (t.v.), Teitur Thordason og Mons Ivar Mjelde jubler etter å ha vunnet mot Sandefjord i nedrykkskvaliken i 2002. 
Foto: Bjørn Erik Larsen / SCANPIX

Tor Thodesen (t.v.), Teitur Thordason og Mons Ivar Mjelde jubler etter å ha vunnet mot Sandefjord i nedrykkskvaliken i 2002. Foto: Bjørn Erik Larsen / SCANPIX Foto:

Av

Den tidligere Brann-treneren Tor Thodesen (52) blir den første norske treneren i finsk toppfotball.

DEL

Thodesen tar over som hovedtrener i nyopprykkede Helsingfors (HIFK) kommende sesong.

– En perfekt utfordring, sier Thodesen til NRK.

Han har fått ett års kontrakt med den finske eliteserieklubben. Denne høsten har han vært trener for Hønefoss BK som rykket ned fra 2. divisjon.

Klubben han tar over har nettopp rykket opp til den finske eliteserien og hovedstadsklubben spiller kampene sine på nasjonalarenaen - Olympiastadion fra 1952.

Men det er ikke første gang de spiller på øverste nivå i finsk fotball. HIFK har nemlig vunnet det finske mesterskapet syv ganger, den første i 1930 og den siste i 1961.

I 2008 spilte klubben i den finske 2. divisjon etter å ha rykket opp to sesonger på rad. Nå skal de altså spille på øverste nivå i finsk fotball.

Rykket opp med Norheimsund

– Jeg gleder meg veldig til å ta fatt, sier treneren som var assistenttreneren til Teitur Thorarson i Brann i perioden fra 2000 til 2003.

52-åringen var også hovedtrener i Norheimsund, som han trente opp i 2. divisjon, og ned igjen året etter.

Han var også assistent for Teitur Thordarson i Estland (Flora Tallinn), og det var kontaktene hans fra tiden i estisk fotball som gjorde at han fikk tilbud om trenerjobben i den finske hovedstaden.

– Det var en agent jeg kjente fra tiden i Estland og som også kjente Helsingfors som tipset klubben om meg, forteller han.

Artikkeltags