Velger Børven fra start

   
       
Artikkelen er over 1 år gammel

Jakob Orlov sitter på benken i sin siste Brann-kamp.

DEL

Brann tar imot Tromsø på Stadion kl. 18 søndag, til årets siste seriekamp. Det blir som antydet på forhånd noen endringer på laget i den betydningsløse kampen, og Lars Arne Nilsen velger å kjøre inn Torgeir Børven fra start.

Børven har ikke overbevist i høst, men spisskonkurrent Orlov er ferdig i klubben etter denne kampen, så valget fra trener Nilsen er høyst forståelig. 

Kaptein Vito Womgoor og Deyver Vega soner karatene for gule kort, mens Kristoffer Barmen står over på grunn av en smertefull prolaps i nakken. Daniel Braaten er også skadet.

Inn i midtforsvaret for Wormgoor kommer Jonas Grønner, som nylig tegnet ny kontrakt. Vidar Ari Jonsson får en sjanse på backen foran snart Brann-ferdige Amin Nouri. Kasper Skaanes spiller kant, men kanskje vi får se talentet Marius Bildøy komme innpå?

Brann ender som kjent på 5.-plass uansett utfall av kampen mot Tromsø.

Keeperdebut

Branns lag (4-3-3): Markus Pettersen – Vidar Ari Jonsson, Jonas Grønner, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen – Peter Orry Larsen, Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Haugen – Kasper Skaanes, Torgeir Børven, Ludcinio Marengo.

Allerede før helgen ble det klart at keeper Markus Pettersen (18) ville få sin debut i eliteserien søndag. Askøy-gutten er sett på som et stort talent i buret, men har hele tiden stått i køen bak Piotr Leciejewski og Alex Horwath. Neste år er Horwath ute av klubben, Pettersen blir andrkeeper, og mot Tromsø står han altså fra start.

Sportssjefens viktigste signering

Hos søndagens Brann-motstander har det skjedd en utrolig forvandling, med en mann å take. Simo Valakari kom inn som redningsmann i sommer etter at Bård Flovik fikk sparken 26. juni. Finnen har virkelig fått skikk på laget, med Valakaris  poengsnitt gjennom hele sesongen hadde Tromsø ligget på sølvplass!

Våren var en ren tragedie i nord. «Gutan» bare maktet å vinne tre av de første 14 kampene, og lå nest sist på tabellen – ganske langt unna målsettingen om en plass på øvre halvdel.

Etter to kamper med Truls Jenssen som vikartrener kom Svein Morten Johansen ut av de finske skoger drassende på en trener som nok kun var kjent for den mest ihuga Derby-fansen i Norge.

Men Simo Valakari har vist seg å være Johansens beste, og viktigste, signering i sine snart fire år som sportssjef.

Valakari og resten av trenerne i eliteserien er som to forskjellige verdener. Finnen, med tatoveringer, ringer og bling i ørene, har med sin direkte og ærlige væremåte pisket frem det udiskutable potensialet i TILs unge og lovende mannskap.

Poengsnittet har steget fra ett blank per kamp til 1,76. Antall scorede mål har økt fra 1,14 per kamp til 1,69. Med Valakaris poeng- og målsnitt gjennom hele sesongen, hadde TIL ligget på 2.-plass før siste serierunde, med 53 poeng ett plussmål mer enn Ole Gunnar Solskjærs Molde.

Brann - Lillestrøm 2-0
Jonas Grønner

Brann - Lillestrøm 2-0 Jonas Grønner Foto:

44-åringen fra Helsinki har klart å blåse liv i spillere som Morten Gamst Pedersen, Thomas Lehne Olsen og Simen Wangberg.

Ti målgivende fra gammel helt

«Gamsten» har levert syv målgivende og én scoring på de ni siste kampene, og er assistkonge i eliteserien med totalt ti målgivende pasninger.

Lehne Olsen scoret bare ett mål på de 14 første kampene, men under Valakaris ledelse har det blitt ni mål på 13 kamper.

Under Bård Flovik var TIL ofte å se i en 4-4-2 eller 4-3-3-formasjon, men Valakari har fulgt trenden i europeisk fotball, og lagt om til en trebackslinje. Det har gjort TIL bedre både foran og bak.

Siste serierunde i Bergen har så og si ingen spenning i seg. Tromsø har sikret plassen og Brann blir uansett hva som måtte skje nummer fem på tabellen.

Kan bli nummer seks

Eliteserien er så jevn at Tromsø i beste fall kan bli nummer seks på tabellen. Men da skal ekstremt mye gå «Gutans» vei.

TIL har få skadeproblemer, og ingen suspensjoner. Bare Mushaga Bakenga må stå over av viktige spillere, men han har vært skadet i hele den gode perioden til Tromsø.

Artikkeltags