I en pressemelding mandag skriver fylkeskommunen at noen har risset inn store bokstaver på det 6000 år gamle bergkunstfeltet på Vangdal i Kvam kommune.

– Hærverket er nå meldt til politiet i Kvam, med krav om at gjerningspersonen(e), blir tiltalt og straffet, skriver de.

Det er initialene R+N som er risset inn i berget.

– Her har noen gjort uopprettelig skade på et 6000 år gammelt åndsverk. Moderne innristninger som dette har vist seg å være nær sagt umulig å fjerne uten å gjøre mer skade på bergflaten, skriver fylkeskommunen.

Saken blir anmeldt etter kulturminneloven § 3, første ledd om forbud om «å skade, ødelegge, grave ut, flytte, forandre, dekke til, skjule eller på annen måte utilbørlig skjemme automatisk fredet kulturminne, eller fremkalle fare for at dette kan skje.»

Sjokkert grunneier

Bjørn Magne Heradstveit er grunneier på gården hvor helleristningene er. Selv bor han i Bergen, men var i Spania da han fikk den kjipe beskjeden fra en bekjent.

Han er sjokkert over hærverket:

– Det er helt forferdelig og forkastelig. Kommunen har lagt betydelige summer i å tilrettelegge området med sti og lyssetting, og jeg har frigitt arealer til formålet. Og så gjør noen noe sånt. Det er ikke greit, sier Heradstveit til BA.

Anlegget ble ferdigstilt for et par år siden, og er blitt veldig flott, forteller han.

Heradstveit vet ennå ikke hva som skal gjøres for å rette opp skaden, eller om man bare må leve med de uønskede tegningene.

– Tragisk

– Noen har ødelagt en kulturarv som er over 6000 år gammel. Det er bare mer enn tragisk.

Da Heradstveit var ved gården i helgen, observerte han mange turister i området.

– Det er absolutt ikke dette du forventer når du skal ned og se et kulturminne.