Gå til sidens hovedinnhold

Skal ha ekstern granskning av personvern og datasikkerhet

Artikkelen er over 1 år gammel

Byrådet vil sikre at kommunen får kontroll på bergensernes persondata.

– Byrådet har jobbet intensivt med å se på hvordan vi konkret sikrer at kommunen har kontroll på borgernes persondata og at personvernet blir ivaretatt på en trygg måte. Vi har konkludert med at det er nødvendig med en helhetlig gjennomgang av risikoen i vår infrastruktur, sier Erlend Horn, byråd for finans, næring og eiendom, i en pressemelding.

Bakgrunnen for beslutningen er Vigilo-saken, og flere andre alvorlige saker som har blitt avdekket rundt kommunens datasikkerhet.

Erlend Horn (V) har det overordnede ansvaret for digitalisering i kommunen. Han oppgir at hensynet til barn og unges personvern vil være et særlig viktig perspektiv i gjennomgangen.

Les også

Ny datatabbe i kommunen: Alle ansatte hadde tilgang til over 1400 bilder av skole- og barnehagebarn

Byrådet ønsker at eksterne og uavhengige fagmiljøer skal være tilknyttet risikogjennomgangen. De skal sørge for å kvalitetssikre arbeidet og komme med forslag til tiltak, både på kort og lang sikt.

– Byrådet vil komme tilbake i en egen byrådssak med forslag til konkret mandat og fremdriftsplan for dette arbeidet. Det er viktig for meg å allerede nå forsikre bystyret om at byrådet ser behov for dette arbeidet blir gjort, opplyser Horn.

Saken fortsetter under bildet.

Lav tillit

I begynnelsen av måneden ble en ny datatabbe avslørt. Det ble da kjent at filmapper med et stort antall bilder av skole - og barnehagebarn lå åpent tilgjengelig på kommunale pc-er.

– Denne glippen er uakseptabel, sa Horn til BA da tabben ble kjent.

Horn sa til BA den gang at han har full forståelse for at tilliten til kommunens håndtering av personopplysninger nå er lav.

– Den tilliten må vi jobbe systematisk for å gjenopprette. Vi må sørge for at kulturen for å håndtere personvern er god, og at systemene er så gode som de skal være. Jeg skal sørge for at nødvendige tiltak blir satt i verk.

Les også

Knapt tre av ti har fortsatt tillit til Roger Valhammer

Ansatte skal kurses

Det skal også innføre såkalte småkurs, som kommunalt ansatte må ta på feltet med jevne mellomrom. Gjennomføres ikke kursene, mister man tilgang til systemer.

– Vi vil tvinge folk til å gjennomføre kursing slik at alle har kunnskap, og forståelse for gjeldende rutiner og retningslinjer.

– Sammen med administrasjonen, skal vi nå finne ut hvilken lærdom vi kan ta av Vigilo-saken, denne saken og andre avvik. Vi skal sørge for at systemer er så trygt som det kan bli, og at personvernet blir ivaretatt i Bergen kommune, sa Horn til BA 4. februar.

Saken oppdateres.

Kommentarer til denne saken