Mandag var første dag av rettssaken i Hordaland tingrett.

Der hevdet påtalemyndigheten at de tre tiltalte personene skal ha organisert narkotikavirksomheten via meldingstjenesten Sky ECC, tidligere omtalt som «verdens sikreste» meldingstjeneste.

Problemet for de tre oppsto da internasjonalt politi klarte å dekryptere meldingene på Sky ECC for noen år tilbake. Dermed fikk Vest politidistrikt tilsendt over 10.000 chattemeldinger mellom tre brukere av tjenesten i bergensområdet.

– Meldingene handler i all hovedsak om narkotikasamarbeid, sa statsadvokat Kristine Herrebrøden i retten.

I en melding fra desember 2020 skrev en av de tre brukerne at salget gikk dårlig, men at det forhåpentligvis ville ta seg opp når det nærmet seg jul- og nyttårsfester.

– På denne plattformen trodde brukerne at det var trygt å kommunisere uten at andre kunne lese det. Det resulterte i at de snakket mye åpnere og friere enn man ellers ser, sa Herrebrøden.

De tre er nå tiltalt for å ha innført, oppbevart og/eller overdratt minst seks kilo kokain fra 2019 til januar 2022. Kvinnen og mannen i 30-årene er også tiltalt for å ha ervervet tre kilo amfetamin i februar 2021.

Kvinnen og mannen i 20-årene erkjente delvis straffskyld i retten. Mannen i 30-årene benekter straffskyld.

Avslørt av hundenavn

I meldingstjenesten brukte de tre personene brukernavnene Joe, Ralf og Norberg. Men via blant annet avhør, overvåkning, kontoutskrifter og analyse av meldingene mener politiet å ha identifisert at det er den norske kvinnen i 60-årene, samt de to litauerne som står bak disse brukernavnene.

Og noe så banalt som et hundenavn bidro til at etterforskerne fant frem til kvinnen. Blant meldingene ble nemlig hunden hennes sitt navn skrevet flere ganger.

Trafikkdata fra området kvinnen er bosatt, sammenholdt med tips politiet tidligere har fått om at kvinnen solgte narkotika, gjorde det enkelt for etterforskerne å bekrefte at hun eide en hund med samme navn.

Nekter for å være del av chatten

Litaueren i 30-årene benekter at han står bak brukeren Norberg, slik som påtalemyndigheten hevder. Han ønsker ikke å forklare seg i retten.

Mannen i 20-årene erkjenner å ha vært del av chatten, men ifølge hans forsvarer er det et spørsmål om han har vært med i chatten hele veien.

Politioverbetjent Kristian Rosvold vitnet i retten, og forklarte at en telefon med Sky ECC vil fremstå som en helt normal telefon. Brukeren måtte gå inn på en kalkulator og slå inn et bestemt regnestykke for å få tilgang til meldingstjenesten.

– Det er ganske tungvint å få tak i tjenesten, og det er dyrt. Derfor ser man at det så og si utelukkende er kriminelle aktører som bruker tjenesten, forklarte Rosvold.

Beslagla amfetamin

Advokat Maria Hessen Jacobsen er forsvarer for kvinnen i 60-årene. Hun ønsker foreløpig ikke å uttale seg om saken i avisen.

Aktor vet ikke hvordan kvinnen har blitt kjent med de to litauerne.

– Vi vet ikke av noe kjennskap eller vennskap mellom dem utover det som fremkommer i tiltalen, sier Herrebrøden.

Alle tre ble pågrepet i januar 2022. Hos kvinnen beslagla politiet 400 gram amfetamin og omtrent 100.000 kroner i kontanter.

Det er satt av fire uker til denne saken i retten.