– Jeg fikk ideen rett etter forrige festival, i mars i fjor, forteller Teresa Grøtan til BA. Hun er leder for byens litteraturfestival, som hele veien har hatt fokus på utlandet.

Om en drøy måned blir det festival igjen. Mye digitalt innhold og noe live på huset. En dag lengre enn i fjor, og med ett spesifikt prosjekt som har tatt mye av tiden hennes det siste året.

– Å, ja. Helt klart, skyter hun inn.

Fra Bergen til Jamaica

Kort fortalt handler det om en tolv timer lang sending fra Olav H. Hauge-rommet på Litteraturhuset. Der skal NRK-kulturjournalistene Siss Vik og hennes «Kulturstripa»-kollega Mona B. Riise sitte og geleide de som titter på strømmesendingen gjennom besøk hos litterære miljøer, noen festivaler, et par litteraturhus, i blant annet Lagos i Nigeria, San Francisco og Treasure Beach på Jamaica.

Men det starter i Bergen. Blant annet skal Karl Ove Knausgård lese fra fjorårsutgivelsen, hans kritikerroste roman-comeback, «Morgenstjernen». Deretter ruller sendingen videre til Perth, Kabul og Jaipur Literary Festival i India.

– Jeg var opptatt av å ha en geografisk bredde, så vi har alle kontinent representert. Det blir også en stor variasjon og bredde,

– Og dette er kanskje det viktigste vi gjør på festivalen i år. At utvekslingen av litteratur og den forhåpentligvis følelsen av samhold, tilhørighet og fellesskap viser at dette er en måte for mennesker i verden å møtes på. Og det gir jeg ikke slipp på - om det så skulle bli lockdown.

To-tre timer

Grøtans utgangsidé, som kom i mars i fjor, var et prosjekt som kunne spenne over to-tre timer og inkludere et par litteraturhus.

– Ideen fikk jeg etter festivalen i fjor, og den sprang ut av følgende; hva er det vi går glipp av ved å invitere en poet fra Kabul til Bergen til å komme hit på Litteraturhuset? Jo, vi får ikke med oss Kabul. Vi får ikke med oss kultur, språk, atmosfære og en følelse av hvor vi er. Det får vi heller ikke på et Zoom-møte, men det prøver vi med dette prosjektet.

Hun presenterte ideen for festivalens kunsterriske råd, som består av totalt fem personer fordelt på Bergen og internasjonalt, bestående av forfattere og akademikere som har besøkt byen. «Kjempeidé, kjør på!», var tilbakemeldingen var fra all verdens hjemmekontorer.

– «Kan vi ikke kjøre fullt ut og sende i 24 timer og alle tidssonene?», sa de. Men så endte vi på tolv timer og det blir veldig fint.

Kongstanken er at det sammenvevde satelittprosjektet på 12 timer skal erstatte den store andelen utenlandske gjester som har fløyet inn til Bergen og festivalen de foregående årene.

– Det er ingen tvil om at dette er hovedsatsingen vår i år, i tillegg til at vi har utvidet ungdomsprogrammet vår kraftig.

PS: Temaet for årets festival er generasjoner.