Bergenseren Jørgen Watne Frydnes (37) er daglig leder for Utøya AS. Det har han vært i snart ti år.

– Da hadde jeg virkelig ikke peiling på hva Utøya skulle bli. Svarene har blitt til underveis, og nå synes jeg vi har skapt et meningsfylt sted, sier han og myser mot solen.

Det er en av de siste dagene i juni, og han møter BA noen minutter før avreise hjem for å hente barna. Både Gøteborgs-Tidingen, Süddeutsche Zeitung og journalister fra en fransk TV-kanal er på Utøya denne knappe måneden før 22. juli-markeringen.

– Det er fint at mange vil fortelle om Utøya og 22. juli, men slik er det alltid når datoen nærmer seg. Det hadde ikke gjort noe om saken fikk oppmerksomhet også ellers i året, sier Frydnes.

Krevende planlegging

Det er travle dager når sommeren nå er i gang, både med en rekke sommerleirer som skal gjennomføres på Utøya, ungdommer som deltar på demokrativerksted, og ikke minst planleggingen av tiårsmarkeringen.

Og i år får øyen besøk av både kongepar, statsminister og Nato-leder. Slike ting er krevende å planlegge, spesielt midt i en pandemi.

– 22. juli er først og fremst en viktig dag for alle som er berørt av terroren. Det viktigste er at denne dagen blir fin for dem, så er det sånn passe viktig med de andre gjestene, sier Frydnes ærlig.

Deler av kafébygget på Utøya er bevart.

Hegnhuset har 495 søyler ytterst og 69 bredere søyler innenfor, med en svalgang mellom. Det første tallet representerer de overlevende, det siste de som ble drept.

Tusenvis av besøkende

Han brenner for at øyen skal brukes, ikke først og fremst som et besøkssted, men som et læringssted.

– Fortid og fremtid, sorg, smerte, smil og glede, alt går hånd i hånd her. Det fineste med Utøya, er å oppleve hvordan ungdom her kan bidra til sin egen fremtid. Vi ivaretar både minner og det vonde, men øyen er også et meningsfylt sted for håp, mener Frydnes.

Hvert år besøker rundt ti tusen personer øyen, blant annet for å delta på demokrativerksted, på sommerleir, eller andre aktiviteter.

– Ikke noe vondt om norske klasserom, men det er ingen tvil om at det gir noe ekstra til undervisningen å ha den her i disse omgivelsene, sier 37-åringen.

Og selv om hatet dukker opp også i hans innboks, velger Frydnes å beholde en fast tro på hva de åtte ansatte og over 30 formidlerne knyttet til øyen skal bidra med i det norske samfunnet.

– Vi skal bygge demokrati, og vise at uenighet er greit. Vi skal ikke bare bekjempe hatet, men hovedsakelig bygge forståelse.