Tirsdag skrev Nettavisen om Facebook-gruppen Oljebrølet som på under tre dager hadde fått 100.000 medlemmer. Tirsdag ettermiddag hadde gruppen økt til 180.000 medlemmer. Klokken 1100 torsdag teller gruppen så mye som 225.000 medlemmer.

Gruppen fikk massiv oppmerksomhet både i media og i sosiale medier. Først på grunn av antallet medlemmer, så på grunn av en skjermdump av en gammel Facebook-kommentar skrevet av Gruppas grunnlegger Helene Sørbu.

– Har ikke ord

«Det er nesten som man savner nazistene når man ser dette», lyder påskriften under et bilde av fem hvite og fem mørkhudede mennesker.

Instagram-kontoen @rasisme_i_norge er blant stedene som har delt innlegget, og flere brukere reagerer nå sterkt i kommentarfeltet.

– Jeg har ikke ord, skriver blant annet den verdenskjente artisten Aurora Aksnes.

Sørbu la seg flat i en melding i Facebook-gruppen tirsdag. Nå har hun tilsynelatende meldt seg ut, skriver NRK

Nekter å kommentere

Hun står ikke lenger oppført som moderator og ved søk i medlemmer kommer hun ikke lenger opp som en treff.

Det er usikkert hvorfor Sørbu ikke lenger står som medlem.

Da Nettavisen tar kontakt med Sørbu er hun lite villig til å snakke. Hun vil ikke bekrefte eller avkrefte at hun har meldt seg ut.

– Jeg vil ikke ha noe sak i verken NRK eller Nettavisen. Jeg vil ikke kommentere noen ting, er alt hun vil si.

NRK har forsøkt å få til et intervju med andre moderatorer i gruppa, men ikke fått noen kommentar.

– Jeg uttaler meg ikke til media, sier én, som henviser til grunnlegger Sørbu.

Gruppen ble startet som en motsats til Klimabrølet, som blant annet vil ha slutt på norsk oljeleting.

Hevder hun forsøkte å være morsom

Etter at skjermdumpen av hennes kommentar ble spredt la hun ut følgende melding:

– Jeg har selvfølgelig også registrert at det spres en tidligere kommentar jeg hadde på Facebook for noen år siden, og at mange av dere har stilt spørsmål rundt det. Kommentaren var en gedigen blemme som ble fjerna, skriver hun.

– Kommentaren kom på et tidspunkt hvor jeg sysla aktivt med stand up. Det feila jo totalt. Både fordi jeg ikke er kjendis-komiker og fordi det blei helt feil vinkling og tema. Det eneste jeg oppnådde var å stemple meg sjøl som nazist/rasist, noe jeg absolutt ikke er. Jeg kan ikke annet enn å legge meg langflat og be om unnskyldning, og håpe at dette ikke ødelegger for oljesaken til gruppa, skriver Sørbu videre.

Høyreekstrem moderator

På sosiale medier vakte det tirsdag også oppsikt at høyreekstremisten, og tidligere Odins soldater-talsperson, Ronny Alte, er blitt lagt til som moderator i Oljebrølet-gruppa.

Han skal nå ha trukket seg fra dette, melder han selv.

Han har også tidligere vært talsperson for den islamkritiske protestgruppa Norsk forsvarsallianse (Norwegian Defence League, NDL).