Røthe vraket fra stafettlaget

Sjur Røthe går her i mål på  30 km med skibytte, der han ble nummer fire. Nå er vossingen vraket fra fredagens stafettlag.

Sjur Røthe går her i mål på 30 km med skibytte, der han ble nummer fire. Nå er vossingen vraket fra fredagens stafettlag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh utgjør Norges VM-lag til fredagens herrestafett i Lahti.

DEL

Landslagstrener Tor Arne Hetland ventet i det lengste med å presentere laget til herrestafetten. Først torsdag ettermiddag kom svaret, og det var et lag uten Sjur Røthe.

– Siden jeg ikke fikk gå 15 kilometer klassisk, var det ikke akkurat uventet at jeg heller ikke fikk gå stafetten. De som gikk 15-kilometeren gikk bra, og det pleier å være avgjørende for uttaket, sier vossingen til BA.

Norges lag i stigende rekkefølge er som følger: Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh.

Skuffet men fattet

Sundby og Krogh var sikre kort på de to skøyteetappene. I tillegg viste det seg at Dyrhaug sikret seg plass med bronsemedaljen på 15-kilometeren i klassisk stil. Tydal-løperen går andreetappen på VM-stafetten for Norge.

Dyrhaug var som mange sikkert husker fly forbannet etter å ha blitt vraket på 30 kilometer med skibytte, til fordel for Røthe. På den distansen ble vossingen nummer fire, mens Dyrhaug altså nådde pallen på klassisk 15 kilometer.

Røthe var i det rolige hjørnet etter vrakingen.

– Jeg er skuffet, hadde selvsagt håpet å få plass. Men det er fire gode mann som skal gå, så dette er egentlig helt ok. Jeg unner dem plassene, sier 28-åringen, som har et stafettgull i VM med Norge fra 2013, men som ble vraket til laget både i 2011 og 2015.

Nå har han en VM-sjanse igjen, forhåpentligvis.

– Ja, jeg håper og tror jeg får plass på laget til femmilen (skøyting) på søndag. Jeg mener det jeg viste på 30-kilometeren, og i rennene før VM, tilsier at jeg er med der, sier Røthe på telefon fra Lahti.

Bronsen gjorde utslaget

– Niklas har vært på blokken hele tiden, men når du kommer på pallen to dager før stafetten er du selvsagt i oppstillingen, sa trener Hetland til pressen torsdag.

Kampen om den siste plassen sto etter alt å dømme mellom Tønseth, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo. Tønseth gikk i likhet med Dyrhaug en sterk 15 kilometer hvor han endte på 5.-plass, og det ble utslagsgivende for Hetlands valg om å gi 25-åringen tillit på åpningsetappen.

Norge er regjerende mester på distansen fra VM i Falun i 2015. Da gikk Tønseth, Dyrhaug, Anders Gløersen og Petter Northug på det norske laget. Nå skal Krogh være ankermann.

– Jeg vet at Krogh er blant de skarpeste i verden på avslutningen, så han skal de andre få bryne seg på om noen vil henge med, sa Hetland, som likevel håper å ha avgjort stafetten før en spurt.

Suksess i flere tiår

Sverige ble nummer to, mens Frankrike tok tredjeplassen for to år siden. Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner og Calle Halfvarsson utgjør det svenske laget i Lahti.

– Det er mange gode lag på start. Russland, Sverige, Finland er gode, mens Frankrike har hatt et dårlig mesterskap, men må regnes som en outsider, sa den norske landslagstreneren.

I flere tiår har langrennsstafetten for menn i VM vært ensbetydende med norsk suksess.

Tallenes tale er klar foran det som trolig blir et nytt langrennsdrama i Lahti fredag: 12 av de 13 siste herrestafettene i VM har endt med norsk seier.

Etter VM i 1989 i nettopp Lahti har kun Østerrike klart å lage et hull i den norske seiersrekken. Det skjedde på hjemmebane i Ramsau i 1999, da Thomas Alsgaard måtte strekke våpen mot Christian Hoffmann på ankeretappen.

Artikkeltags